Bernie Ecclestone, fostul șef al Formulei 1: „Aș încasa un glonț pentru Putin”

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Bernie Ecclestone
Ecclestone a fost criticat în 2016 pentru că a spus că Putin este „tipul care ar trebui să conducă Europa”. Foto: Profimedia Images

Bernie Ecclestone, fostul șef al Formulei 1, a spus joi că ar „încasa un glonț” pentru Vladimir Putin, adăugând că războiul din Ucraina al președintelui rus nu a fost declanșat în mod intenționat, scrie BBC.

Formula 1 a spus că părerile lui Bernie Ecclestone despre Vladimir Putin și rasism sunt într-un „contrast marcant” cu „valorile moderne”.

Ecclestone și-a construit o relație apropiată cu Putin când cei doi au discutat despre organizarea Marelui Premiu al Rusiei care și-a făcut debutul în 2014 la Soci, stațiunea turistică rusească de la Marea Neagră.

Ecclestone a fost criticat în 2016 pentru că a spus că Putin este „tipul care ar trebui să conducă Europa” și s-a remarcat prin declarațiile controversate și demodate pe care le-a făcut pe teme sociale și politice.

Mai multe personaje importante din F1 au spus pentru BBC Sport că Ecclestone ar juca rolul de consilier neoficial pentru președintele FIA, Mohammed ben Sulayem.

Un purtător de cuvânt al FIA a spus că „cei doi se cunosc, dar nu există niciun fel de consiliere și nici nu a existat de când [ben Sulayem] a devenit președinte și, din câte știu eu, nici înainte de asta. Nu există nicio asociere acolo și nicio consiliere oficială sau neoficială.”

Vladimir Putin Bernie Ecclestone Rusia Formula 1
Ecclestone și-a construit o relație apropiată cu Putin când cei doi au discutat organizarea Marelui Premiu al Rusiei care și-a făcut debutul în 2014 la Soci, stațiunea turistică rusească de la Marea Neagră. Foto: Profimedia Images

Ecclestone: Zelenski ar fi putut opri războiul dacă negocia cu Putin

În interviul difuzat de programul Good Morning Britain de pe ITV, Ecclestone a spus: „Ceea ce face Putin este ce crede el că este cel mai bine pentru Rusia.” Când i s-a spus că nu poate să justifice acțiunile lui Putin și moartea a mii de oameni, Ecclestone a răspuns: „Nu o fac. Nu a fost cu intenție”.

Ecclestone a spus că nu a mai vorbit cu Putin de la declanșarea invaziei lansate în februarie, dar a adăugat: „Sunt absolut sigur că acum ar vrea să nu fi declanșat toată această afacere, dar nu a început ca un război”.

Fostul șef al F1 l-a criticat și pe Volodimir Zelenski, spunând că președintele ucrainean ar fi putut să oprească războiul dacă ar fi negociat cu Putin. F1 a anulat contractul pentru Marele Premiu al Rusiei după ce Putin a invadat Ucraina. Ecclestone a spus că „nu este sigur” că ar fi luat aceeași decizie.

Vorbind în aceeași emisiune, ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a spus că declarația lui Ecclestone despre un om care „a comis un război îngrozitor” a fost „pur și simplu extraordinară”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri