Video Cât de mare este amenințarea nucleară? Aurescu: Federația Rusă trebuie să fie conștientă că poate să provoace consecințe extrem de dure

Data publicării:
Russia tests new Capable missile, Moskow - 21 Apr 2022
Rusia a testat pe 20 aprilie noua sa rachetă balistică intercontinentală, cunoscută în terminologia NATO sub numele de „Satan 2”. Foto: Profimedia Images

Federația Rusă trebuie să fie conștientă că orice intenție „materializată” de a folosi arme de distrugere în masă poate să provoace consecințe „extrem, extrem de dure” din partea comunității internaționale, iar acest avertisment a fost transmis Moscovei în declarația finală a summitului NATO din 24 martie de la Bruxelles, spune ministrul de externe Bogdan Aurescu. Șeful diplomației române consideră că în ciuda retoricii agresive folosite de propaganda de la Moscova, nu există riscul, cel în perioada imediat următoare, ca Rusia să folosească arma nucleară.

„În deciziile summitului din 24 martie noi avertizăm - NATO ca întreg - Rusia cu privire la posibila folosire a unor arme de distrugere în masă și spunem că acest lucru este inacceptabil și poate să atragă consecințe extrem de dure. Aceasta este mențiunea din declarația finală a summitului din 24 martie de la Bruxelles”, a punctat Bogdan Aurescu, luni seară, la Digi24.

El a fost întrebat cât de mare este amenințarea nucleară rusă, potrivit informațiilor și evaluărilor pe care le are.

„Toate informațiile pe care le avem până în acest moment nu indică intenția, cel puțin nu în perioada imediat următoare, a Federației Ruse de a folosi arma nucleară”, a spus Bogdan Aurescu.

El a explicat că o astfel de decizie „nu se poate întâmpla pur și simplu apăsând un buton, chiar dacă avem această reprezentare în cultura populară. Lucrurile sunt ceva mai complicate, procedura este un pic mai mai complexă. Nu există astfel de informații în acest moment”, a subliniat Bogdan Aurescu.  

„Sigur că ne-am obișnuit - n-am fi vrut să ne obișnuim - cu această retorică, pentru că până la urmă e vorba despre o intensificare în ultima perioadă a propagandei ruse pe care o vedem pe toate posturile rusești, care propagă acest tip de analize și de informații, referiri la capacitățile nucleare ale Federației Ruse. Găsim și în discursul de astăzi al președintelui Putin ( de la parada de Ziua Victoriei - n.r.) o referire, sigur, nu la capacitățile Federației Ruse, ci la acea acuzație că Ucraina, înainte de declanșarea războiului, dorea să obțină arme nucleare, ceea ce evident este o informație falsă, este iarăși un element de fake news”, a arătat Bogdan Aurescu.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri