Sari la conținut

Cum speculează Rusia vulnerabilităţile României

Experții de la European Council on Foreign Relations pun România pe picior de egalitate cu Ungaria şi Muntenegru în faţă acţiunilor active ale Rusiei în regiune. Ruşii vor destabilizare. Destabilizarea ţărilor şi a Uniunii Europene şi găsesc în România vulnerabilităţi cum ar fi instituţii slabe şi o operaţiune continuă de destabilizare a lor, din interior. Şi aici apare chestiunea cu adevărat interesantă. Consiliul pentru Relaţii Internaţionale spune că de multe ori, ruşii sunt la pescuit şi acţionează în funcţie de ce găsesc la faţa locului.

Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace Plan

Vladimir Putin / FOTO: Gulliver/Getty Images

Raportul urmăreşte felul în care Rusia îşi poartă războiul politic în Europa. Iar ţara noastră este, alături de Ungaria şi de Muntenegru, în această categorie de vulnerabilitate.

De cele mai multe ori, măsurile ruseşti de destabilizare sunt oportuniste, se arată în raport. Cu alte cuvinte, sunt declanşate de condiţii locale din statele în care vrea să intervină, cum ar fi crize politice sau sociale. Federaţia Rusă foloseşte „măsuri active”, care provin din sfere, cât se poate de diverse: de la susţinerea unor partide populiste prin intermediul unor campanii de spionaj şi de dezinformare, şi până la diplomaţie, media şi chiar, la Biserica Ortodoxă Rusă.

În mijlocul tuturor acestor eforturi se află chiar Vladimir Putin, spune raportul European Council on Foreign Relations.

Concluzia pentru Europa e că, trebuie să-şi rezolve aceste vulnerabilităţi. În cazul României, e nevoie de instituţii mai puternice.