Der Spiegel: Neonaziștii ruși participă alături de armata lui Putin la așa-numita „denazificare” a Ucrainei

Data publicării:
Mercenari ruși în Ucraina
Ambele grupări neonaziste și ultranaționaliste menționate au luptat în războiul din Ucraina de partea separatiștilor proruși și a armatei ruse încă din 2014. Foto: Profimedia Images

Cel puțin două grupări de neonaziști ruși luptă de partea lui Putin în Ucraina, ceea ce face ca justificarea Moscovei pentru declanșarea războiului, și anume aceea de a-și „denazifica” țara vecină, să fie una „absurdă”, potrivit unei investigații Der Spiegel citată de The Moscow Times.

Documentul care atestă prezența neonaziștilor în rândul soldaților ruși care luptă în Ucraina a fost împărtășit de serviciile de informații BND cu ministerele de la Berlin nu specifică numărul de luptători extremiști ruși, dar îi identifică drept membrii ai Legiunii Imperiale a Rusiei și ai grupului Rusich, o unitate paramilitară care activează sub umbrela mercenarilor din Grupul Wagner.

Implicarea lor în luptele din Donbas face ca „așa-numita 'denazificare' a Ucrainei să fie un motiv absurd” de a porni la război, potrivit BND. Despre ambele grupări menționate se crede că au luat parte la conflictul armat care a izbucnit în estul țării în 2014 între separatiștii proruși susținuți de Moscova și armata ucraineană.

Neonaziști ruși participă alături de armata lui Putin la așa-numita „denazificare” a Ucrainei
Steagul Mișcării Imperiale a Rusiei a fost văzut în Ucraina la mijlocul lunii martie, iar mai mulți luptători ai grupului Rusich au fost observați când intrau în regiunea Harkov din estul Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Rusia a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie pe motiv că dorește „denazificarea și demilitarizarea” statului vecin pro-occidental înainte ca Putin să își limiteze obiectivele războiului la cucerirea regiunii Donbas din estul Ucrainei, începând cu finalul lunii martie.

Legiunea Imperială a Rusiei și Rusich, parte a Grupului Wagner, luptă împotriva Ucrainei

Legiunea Imperială a Rusiei reprezintă grupul paramilitar al ultranaționalistei Mișcări Imperiale a Rusiei, pe care SUA a desemnat-o drept organizație teroristă în 2020.

În analiza serviciilor de informații din Germania se mai menționează și că este neclar dacă decizia ca aceste grupări să participe în războiul din Ucraina „a fost sau nu făcută la ordinul sau la sfatul conducerii din Rusia”.

Mercenari-Rusia
Legiunea Imperială a Rusiei reprezintă grupul paramilitar al ultranaționalistei Mișcări Imperiale a Rusiei, pe care SUA a desemnat-o drept organizație teroristă în 2020. Foto: Profimedia Images

Steagul Mișcării Imperiale a Rusiei a fost văzut în Ucraina la mijlocul lunii martie, potrivit unei investigații apărute în The Guardian. Publicația britanică The Times a localizat mai mulți luptători ai grupului Rusich în timp ce intrau în regiunea Harkov în apropiere de granița ruso-ucraineană la începutul lunii aprilie.

Atât liderul Legiunii, Denis Gariyev, cât și cofondatorul grupului Rusich, Alexei Milchakov, au fost răniți în luptele din Ucraina. Cel din urmă împreună cu un alt fondator al Rusich, Yan Petrovsky, au fost surprinși în cadrul unui antrenament organizat de Mișcarea Imperială a Rusiei, potrivit The Times, cu însemne naziste și în timp ce făceau salutul lui Hitler.

BND au mai identificat un membru al Rusich, Alexander M., care este și corespondent militar al Canalului 1 din Rusia, potrivit Der Spiegel.

Citește și: Rusia acuză Israelul că sprijină „neonaziștii” din Ucraina. Cu o zi în urmă, Lavrov spunea că Hitler avea „sânge evreiesc”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri