Imperiul din umbră al industriei de apărare a Rusiei. Cum au ajuns fabricile rusești să producă de 10 ori mai multe tancuri decât SUA

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin în vizită la Uralvagonzavod, cea mai mare fabrică de tancuri din Rusia
Toate fabricile de armament din Rusia au acum un ritm de producție foarte intens, iar oficialii occidentali avertizează că stocurile de muniție ale Europei și Statelor Unite ar putea rămâne mult în urma arsenalului rusesc. Foto: Profimedia Images

Comandantul de top al NATO, generalul Christopher Cavoli, a spus de curând că Rusia își reface trupele și arsenalul cu „o viteză nemaivăzută” și că va avea stocuri de muniție de trei ori mai mari decât cele ale Statelor Unite și Europei puse laolaltă. Toate indiciile arată că industria de apărare a Rusiei a intrat într-un ritm hiperactiv de producție, iar semne asemănătoare au fost detectate și în complexele asociate cu expansiunea forțelor militare rusești la granița NATO, se arată într-o analiză The Economist.

Evaluarea făcută de Cavoli în Senatul american a fost una sumbră. Fabricile rusești vor scoate 1.500 de tancuri noi anul acesta, în timp ce America va produce doar 135. Rusia va avea 3.000 de blindate noi; America nu va produce niciuna. Iar pentru a-și reface stocurile de muniție, Rusia produce 250.000 de obuze pe lună.

Pentru a înțelege amploarea expansiunii industriei de apărare a Rusiei, The Economist a consultat o companie din Occident care folosește inteligența artificială pentru a analiza date obținute din diverse surse comerciale.

Informațiile privind dispozitivele electronice prezente în fabricile de armament din Rusia arată cum nivelul de activitate în aceste centre industriale a crescut cu timpul.

Spre exemplu, în fabrica de tancuri din Omsk, una dintre cele mai mari din Rusia, nivelul de activitate a crescut înainte de declanșarea invaziei din Ucraina, în februarie 2022, și a scăzut apoi. Dar, de atunci și până în prezent, numărul de oameni prezenți în fabrică a crescut drastic, în special începând de la mijlocul anului 2023, atunci când Kremlinul a realizat că trebuie să se mobilizeze pentru un război de durată.

Aceeași poveste este valabilă și în alte uzine rusești asociate cu industria de apărare.

Putin la fabrică
Vladimir Putin în vizită la fabrica de tancuri „Uralvagonzavod”. Foto: Profimedia Images

 

Tot mai multe tancuri, rachete și drone pentru frontul din Ucraina

Cea mai mare fabrică de tancuri din Rusia, Uralvagonzavod, a înregistrat o activitate mult mai ridicată în 2024 decât în 2023. La fel s-a întâmplat și în cazul uzinelor Arzamas, unde sunt produse transportoare blindate de trupe, și Kurganmașzavod și Motoviliha, unde sunt asamblate mașinile de luptă ale infanteriei.

Fabricile care fac tunuri pentru obuziere și tancuri, rachete balistice Iskander și rachete pentru sistemele Grad, Uragan și Smerci au crescut ritmul de producție.

Dronele iraniene kamikaze Shahed-136 au inundat spațiul aerian ucrainean în ultimul timp. În februarie, au fost aproape 140 de atacuri zilnice - cu mult peste media din 2024. În același timp, activitatea a crescut semnificativ în fabrica Alabuga din Tatarstan, care produce dronele și se află în plină expansiune, precum și în aeroportul Begișevo din apropiere.

Toate datele indică faptul că fabricile din Biisk care produc oleum folosit la explozibili și centrul de cercetare militară din oraș și-au mărit personalul, ceea ce ar putea explica și de ce chiriile locuințelor au crescut în zonă cu peste 20% pe an.

Middle East News - February 15, 2024
Fabricile rusești vor scoate 1.500 de tancuri noi anul acesta, în timp ce America va produce doar 135, potrivit generalului american Christopher Cavoli. Foto: Profimedia Images

Industria de apărare a Rusiei întâmpină și unele probleme. Anul trecut, țara a fost nevoită să se bazeze pe Coreea de Nord pentru refacerea unei părți semnificative a stocului de obuze necesare pe frontul din Ucraina. Resurse importante pentru producția de sisteme de artilerie trebuie în continuare să fie importate. Dar Rusia poate acum să producă în țară multe piese importante pentru producția de armament.

„În principiu, nu pare să existe vreun motiv pentru care acest efort de mobilizare a industriei de apărare nu ar putea fi menținut pentru o perioadă destul de lungă de timp”, a spus Julian Cooper de la Universitatea din Birmingham.

Ironia face ca economiile avansate din Occident să fie nevoite acum să studieze modelul rusesc pentru a înțelege cum să se adapteze la situația din prezent, potrivit lui Cooper.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Județul din România cu fenomene geologice unice în lume. Cei care ajung aici spun că peisajul nu pare de pe...
Digi FM
Ștefan Mandachi, acuzat de iubita lui: "M-a amenințat cu moartea". Episod șocant în fața fiicei lor de nici...
Pro FM
Chris Martin, la plimbare cu fiul prin NYC. Moses are 19 ani și e combinația perfectă dintre Gwyneth Paltrow...
Film Now
Monica Bellucci, cuceritoare și la 60 de ani. Actrița italiană, de mână cu iubitul ei, Tim Burton, la...
Adevarul
Un supliment extrem de popular printre tineri ar putea crește riscul de cancer de colon. Avertismentul unui...
Newsweek
Consilierul lui Nicușor Dan despre contribuția de sănătate la pensie: Toți trebuie să o plătească
Digi FM
Cum a pierdut Andreea Bălan 90.000 de euro și de ce a renunțat la recuperarea pagubei: "M-am supărat și am...
Digi World
Rutina surprinzătoare de dimineață a lui Novak Djokovic. Cele două băuturi cu care își „detoxifică” organismul
Digi Animal World
„Elefantul fantomă”, filmat pentru prima dată după cinci ani în Senegal: „Ar putea fi ultimul”
Film Now
Eric Dane, adevărul despre diagnosticul SLA care i-a schimbat viața: „E posibil să fiu luat de lângă fetele...
UTV
Goliath, țestoasa de 135 de ani, a devenit tată pentru prima oară: miracolul de la Zoo Miami