Incendiul din Rusia. Ultimele cuvinte ale unei fetițe: „Se pare că e momentul în care trebuie să vă spun adio”

Data actualizării: Data publicării:
maria

Este zi de doliu în Rusia, în memoria celor 64 de oameni care au murit în incendiul dintr-un centru comercial. 41 dintre victime sunt copii şi chiar dacă oficialii spun că acesta este bilanţul definitiv, oamenii din oraşul siberian în care a avut loc tragedia susţin contrariul. Spun că există zeci de dispăruţi şi îi suspectează pe oficiali că le ascund numărul deceselor. Primele informaţii ale anchetei arată nereguli grave atât în construcţia, cât şi în funcţionarea centrului comercial.

- Am plâns, plângeam vorbind cu fiica mea la telefon. Mi-a zis: "Tată, te iubesc. Mă sufoc. Îmi pierd cunoştinţa". Nu mai am ce pierde... Mi-a murit întreaga familie: sora mea, soţia şi cei trei copii...

Locuitorii din Kemerovo sunt încă în şoc, la trei zile după incendiul care a ucis zeci de oameni. Unii dintre ei nu-şi vor reveni, probabil, niciodată, după ce au auzit la telefon cum cei dragi pier în mall-ul cuprins de flăcări.

- Soţia m-a sunat din interiorul cinematografului, să-mi spună adio. Nu era panicată. Mi-a spus că sunt încuiaţi înăuntru şi că nu pot ieşi, iar eu am întrebat ce se întâmplă. I-am spus să se aşeze pe podea şi să-şi acopere faţa cu ceva, dar în zadar. Ultimele ei cuvinte au fost: "Suntem încuiaţi înăuntru, Igor. Te iubesc..."

Alţi părinţi au rămas doar cu mesaje text de la copiii lor.

Viktoria, 12 ani, dispărută: „Totul arde în jur. Uşile sunt blocate. Nu pot să ies, nu pot respira. Spune-i mamei că o iubesc.”

Maria, 13 ani, dispărută: „Ardem. Se pare că e momentul în care trebuie să vă spun adio.”

Mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut să se facă dreptate. Au promis că nu vor renunţa la protest până când vinovaţii pentru această tragedie nu vor fi pedepsiţi.

- Spuneţi-ne adevărul despre ce s-a întâmplat! Ne tratează ca pe nişte vite. Nu există niciun respect pentru oameni, pe el (Vladimir Putin, n.red.) nu-l interesează de noi.

Vladimir Putin a fost ţinta acuzaţiilor şi în Moscova, unde mii de oameni au aprins lumânări şi au ţinut un moment de reculegere.

- Autorităţile să răspundă! Putin, demisia! Putin, demisia! Putin, demisia!

Între timp, cercetările preliminare din mall au scos la iveală probleme grave. Un paznic oprise alarmele de incendiu iar uşile de evacuare erau blocate.

În plus, există informaţii că focul s-ar fi extins cu repeziciune din cauza materialelor de construcţie folosite, printre care şi plastic ieftin. Iar preşedintele Rusiei vorbeşte despre corupţie şi promite dreptate.

„Anchetatorii vor merge pe tot firul ierarhic, începând cu cei care au emis autorizaţiile şi până la responsabilii de siguranţă, inclusiv angajatul de pază care a stat acolo şi nu a apăsat la timp alarma”, a spus Vladimir Putin.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri