Președintele Vladimir Putin, în vizită-surpriză la Bashar al-Assad, în Siria

Data actualizării: Data publicării:
putin cu bashar al assad - kremlin ru
Vladimir Putin, în vizita la Bashar al-Assad Foto;

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit marţi cu omologul său sirian Bashar al-Assad cu ocazia unei vizite-surpriză la Damasc, prima pe care o efectuează în capitala siriană de la începutul conflictului în 2011, a anunţat Preşedinţia siriană, citată de AFP.

„Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit la Damasc pentru o vizită în cursul căreia s-a întâlnit cu preşedintele Assad”, într-un centru de comandă al forţelor ruse din Damasc, a anunţat Preşedinţia siriană în comunicat.

Cei doi şefi de stat au asistat la un raport prezentat de către comandantul forţelor ruse din Siria, conform Preşedinţiei siriene, care a postat fotografii cu cei doi lideri alături  de cadre militare, discutând sau strângându-şi mâinile.

President-Assad_Putin_Damasc - sana
President-Assad_Putin_Damasc - sana

Cu această ocazie, Vladimir Putin a remarcat progresele „imense” realizate de Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP şi Interfax, scrie Agerpres.

„În cursul convorbirii sale cu Assad, Putin a semnalat că în prezent se poate constata cu certitudine că o cale imensă a fost parcursă spre restaurarea statului sirian şi a integrităţii sale teritoriale”, a declarat Dmitri Peskov. „Vladimir Putin a subliniat de asemenea că se vede cu ochiul liber că viaţa paşnică revine pe străzile Damascului”, a continuat Peskov.

putin la bashar - instagram presedintia siriana
Foto: Instagram syrianpresidency

Potrivit Reuters, aceasta este prima deplasare a lui Putin în Siria de când a vizitat în 2017 baza aeriană rusă Hmeimim din provincia Latakia (nord-vest), cea mai mare de care dispune Rusia în această ţară, actuala vizită coincizând cu Crăciunul sărbătorit de creştinii ortodocşi de rit vechi. „Preşedintele sirian şi-a exprimat recunoştinţa pentru ajutorul Rusiei şi al armatei ruse în lupta împotriva terorismului şi pentru revenirea păcii în Siria”, a adăugat Peskov, subliniind că Assad a felicitat de asemenea Rusia cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, la 7 ianuarie.

Cu privire la conţinutul acestei întâlniri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat că „cei doi şefi de stat au ascultat rapoarte asupra situaţiei în diferite regiuni ale ţării”. Preşedintele rus urmează să viziteze mai multe locuri în cursul vizitei sale la Damasc.

Potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de socializare de jurnalişti ruşi, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, îl însoţeşte pe Putin în vizita în Siria.

Conflictul declanşat în martie 2011 în Siria prin represiunea manifestaţiilor prodemocraţie s-a transformat într-un război complex în care s-au implicat grupări jihadiste şi puteri străine. Intervenţia militară rusă alături de regimul de la Damasc, în toamna anului 2015, a schimbat cursul războiului sirian şi a permis trupelor lui Bashar al-Assad să obțină mai multe victorii şi să recucerească mari zone ale teritoriului Siriei.

Conflictul din Siria s-a soldat până în prezent cu peste 380.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Nu crede nici în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...