Rusia anunță că va răspunde la decizia Islandei de a-şi închide ambasada de la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
steaguri ale rusiei si finlandei
Rusia anunță că va răspunde la decizia Islandei de a-şi închide ambasada de la Moscova. Foto: Profimedia

Rusia a declarat sâmbătă că va răspunde la decizia luată cu o zi înainte de Islanda de a-şi închide ambasada de la Moscova din cauza conflictului din Ucraina, informează AFP.

„Toate acţiunile antiruse ale Reykjavikului vor suscita în mod inevitabil un răspuns”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat. „Vom ţine cont de această decizie inamicală atunci când vom stabili relaţiile noastre cu Islanda pe viitor”, adaugă comunicatul diplomaţiei ruse, care subliniază că „întreaga responsabilitate a acestei evoluţii revine” Reykjavikului.

Mica ţară nordică a anunţat vineri închiderea sine die a ambasadei sale de la Moscova, începând cu 1 august, din cauza situaţiei legate de conflictul în Ucraina, devenind astfel prima ţară care ia o astfel de decizie.

„Situaţia actuală nu permite pur şi simplu ca mica reprezentare diplomatică a ţării noastre să funcţioneze în Rusia”, a declarat şefa diplomaţiei islandeze, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir.

Islanda a cerut de asemenea Moscovei să-şi „limiteze activităţile” ambasadei sale din capitala islandeză şi „să-şi reducă nivelul de reprezentare”.

Cu toate acestea, Islanda a precizat să nu este vorba de o rupere a relaţiilor diplomatice, scrie AFP, citată de Agerpres.

Această ţară nordică, cu 375.000 de locuitori, are o ambasadă la Moscova din 1944, cu o pauză între 1951 şi 1953.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri