Rusia va bloca transportul maritim în trei zone extinse din Marea Neagră și Azov pentru desfășurarea de noi exerciții militare

Data actualizării: Data publicării:
Russia Crimea Military Drills
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Kievul acuză Moscova că prin manevrele militare pe care le va desfășura în Marea Neagră și Azov a făcut „imposibilă” navigația în apele din apropierea coastei de sud a Ucrainei, transmite Reuters. Exercițiile navale sunt „foarte asemănătoare cu pregătirile unei blocade maritime a porturilor ucrainene”.

Rusia va bloca accesul navelor ucrainene spre strâmtoarea Kerci, care asigură trecerea din Marea Neagră în Marea Azov, perturbându-se navigaţia acestora de-a lungul celei mai mari părţi a coastei ucrainene.

Rusia va bloca transportul maritim în trei zone extinse din Marea Neagră și Azov pentru desfășurarea de noi exerciții militare
Rusia va închide trei zone mari în apele Mării Negre şi o zonă mai mică la vest de coasta Crimeii din cauza exerciţiilor militare. Foto: BlackSea News / Andrii Klymenko

Interdicţia urmează să intre în vigoare la 13 februarie, 21:00 (ora Kievului), urmând să dureze până pe 19 februarie, la aceeaşi oră, informează Agerpres.

Şase nave de desant ruseşti din cadrul flotelor Nordului şi din Marea Baltică au sosit joi la Sevastopol, oraş-port în peninsula anexată de Rusia, Crimeea, unde se află baza Flotei Rusiei din Marea Neagră în vederea actualelor manevre. Acestea au venit din Marea Mediterană.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia a anunţat încă de luna trecută că Forţele sale maritime vor organiza o serie de exerciţii de amploare implicând toate flotele sale în ianuarie şi februarie, de la Pacific la Atlantic, în cea mai recentă demonstraţie de forţă pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina.

Acţiunile Rusiei „demonstrează o nerespectare flagrantă a regulilor şi principiilor dreptului internaţional”, a subliniat Ministerul de Externe ucrainean, menţionând că autorităţile de la Kiev vor colabora cu partenerii lor pentru a pregăti un răspuns.

„Astfel de acţiuni agresive ale Federaţiei Ruse ca parte a războiului său hibrid împotriva Ucrainei sunt inacceptabile”, se mai spune în comunicat.

Înainte să intre în Marea Neagră, mai multe nave militare rusești au traversat Strâmtoarea Bosfor. În fundal, orașul Istanbul, Turcia. Foto: Profimedia Images
Înainte să intre în Marea Neagră, mai multe nave militare rusești au traversat Strâmtoarea Bosfor. În fundal, orașul Istanbul, Turcia. Foto: Profimedia Images

Exerciții militare de rutină sau pregătiri pentru o blocadă maritimă a porturilor ucrainene

Departamentul de Navigaţie şi Oceanografie (UNiO) al Ministerului Apărării rus a anunţat miercuri seara că Rusia va închide trei zone mari în apele Mării Negre şi o zonă mai mică la vest de coasta Crimeii din cauza exerciţiilor militare în cursul cărora sunt programate lansări de rachete şi tiruri de artilerie, a indicat Andrii Klimenko, directorul Institutului de Studii Strategice ale Mării Negre (un think tank ucrainean) şi redactor-şef al BlackSea News.

Acelaşi expert citat de Ukrainska Pravda afirmă că Rusia blochează practic transportul maritim în zone mari de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre şi Azov. Rusia nu a blocat până în prezent tronsoane atât de mari pe unde trec rute maritime importante către porturile ucrainene, susţine Andrii Klimenko.

„Este foarte asemănător cu pregătirile pentru ceva de genul unei 'blocade maritime' a porturilor ucrainene despre care am avertizat încă acum doi ani. Acest lucru trebuie oprit. La cel mai înalt nivel internaţional”, subliniază Klimenko pe pagina sa de Facebook.

„Nu există coridoare pentru trecerea navelor comerciale. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii opt ani. Marea Neagră în partea de nord-vest este blocată până la limita apelor teritoriale ale Ucrainei (12 mile, graniţa maritimă), iar în Marea Azov – de la coasta Crimeii ocupate până la coasta ţinutului Krasnodar”, potrivit expertului ucrainean.

Citește și: Ministrul britanic al Apărării: Rusia pregătește „în curând” un exercițiu nuclear strategic

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri