Rușii i-au smuls lui Mihailo cu clești dispozitivul metalic care îi fixa brațul rănit. Sora luptătorului de la Azovstal face dezvăluiri

Data actualizării: Data publicării:
mihailo colaj (1)
Mihailo Dianov, înainte de a se preda rușilor și după 4 luni de captivitate. Foto: Twitter

Aliona Lavrușko, sora lui Mihailo Dianov, luptătorul ucrainean cu brațul sfârtecat devenit simbolul rezistenței de la oțelăria Azovstal, a vorbit despre tortura la care a fost supus fratele de către ruși. Ei i-au smuls cu clești dispozitivul medical care îi fixa brațul rănit și au făcut asta pe viu, ceea ce i-a distrus osul. Acum, el are nevoie de operații și de tratament de lungă durată.

"În privința tratamentului, este nevoie de intervenție chirurgicală. Fratele meu nu a primit deloc îngrijiri medicale. Dispozitivul metalic de fixare externă a fost îndepărtat printr-o metodă brutală. Cele două capete superioare au fost deșurubate, iar cele inferioare pur și simplu au fost scoase pe viu, cu clești. Asta a deteriorat și mai mult osul, care era deja fragmentat.

Mâna nu s-a reparat deloc și lipsesc patru centimetri de os. În ciuda durerii, Mihailo își mișcă toate cele cinci degete ale mâinii și chiar o îndoaie puțin. Medicii sunt surprinși că poate face asta având o asemenea vătămare gravă. Chiar și cât a fost în captivitate, Mihailo încă a încercat să miște mâna, astfel încât să nu se atrofieze complet. Este un om atât de bun! Intervenția va avea loc însă mai târziu, când el va fi mai puternic.

Este periculos acum, având în vedere starea lui actuală. Înțelegem cu toții că recuperarea nu va dura nici o lună, nici jumătate de an, a povestit Aliona Lavrușko pentru site-ul facty.ua.

Femeia a vorbit despre condițiile oribile în care rușii i-au ținut timp de patru luni pe prizonierii ucraineni. Nu aveau voie să mănânce. Chiar și animalele dintr-o fermă erau hrănite mai bine, a spus ea.

"Prizonierii nu aveau voie să mănânce. Cu siguranță nu o poți numi nutriție, chiar și animalele din ferme sunt hrănite mai bine. Împărțeau o pâine în opt și fiecare primea câte o bucată, sau mai puțin și o lingură de terci.

După ce a ajuns acasă își dorea foarte mult lapte condensat fiert, eclere și prăjitură Napoleon. Bucuria lui când le-a văzut nu avea limită. Când o persoană este subnutrită atât de mult timp și când visează la asta, totul ajunge să fie foarte dureros... Și acum, așa cum ne-a spus Mihailo, nu mai doar este un vis.

Nu sunt amintiri tocmai plăcute, dar a spus că tocmai în captivitate începi să te gândești mai mult la ce contează cu adevărat. Pentru că atunci când ești liber, poți să ieși afară, să citești cartea ta preferată, să asculți melodii ucrainene și nu imnul național rus în fiecare dimineață", a mai adăugat femeia.

Mihailo Dianov, luptătorul ucrainean cu brațul sfârtecat devenit simbolul rezistenței de la oțelăria Azovstal, s-a reunit cu familia, după mai bine de 4 luni de prizonierat la ruși.

Mihailo se află acum într-un spital din Kiev, fiind eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri. Mihailo, în vârstă de 42 de ani, a devenit cunoscut în toată lumea datorită unei fotografii în care apărea murdar, nebărbierit și cu haine jerpelite, dar făcând semnul victoriei, în timp ce ținea în mână o cană cu cafea, iar pe brațul bandajat avea montată o atelă metalică, fixată cu șuruburi. În ciuda stării sale evident degradate, bărbatul afișa un zâmbet liniștit și o mină încrezătoare. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri