Rușii sărbătoresc „patriotic” Crăciunul cu soldați de gheață cu puști kalașnikov în mâini: „Trebuie să apărăm Rusia de naziști”

Data publicării:
craciun patriotic rusesc

Orașul rusesc Chita, din Siberia, sărbătorește Crăciunul și Anul Nou cu statui de gheață care înfățișează soldați cu puști Kalașnikov în mâini, în cea mai nouă „demonstrație de patriotism” a dictaturii rusești, relatează BBC.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Soldații de gheață sunt cea mai nouă „atracție” a orașului siberian, unde temperaturile de -33 de grade mențin statuile intacte în mijlocul orașului chiar și în timpul zilei.

În timp ce merg pe stradă, oamenii se mai opresc din când în când să privească statuile sau să-și facă o fotografie lângă ele.

Chita se află la 4.830 de kilometri est de Moscova. Autoritățile locale au decis că aceste sculpturi de gheață ale militarilor ar fi o decorație potrivită pentru acest sezon de sărbători, un fel de a încuraja sentimente patriotice înainte de sfârșitul de an. Majoritatea oamenilor de pe stradă, întrebați de jurnalistul BBC sunt de acord cu acest fel de a decora orașul.

„Suntem în mijlocul unui război. Este normal să avem acești soldați de gheață aici, este în acord cu momentul”, spune Tatiana, locuitoare din Chita.

„Este un fel neobișnuit de a sărbători Anul Nou. În mod normal, am avea Moș Crăciun, iepurași sau veverițe. Dar este un semn al timpurilor”, spune Ludmila. Totuși, ea recunoaște că este îngrijorată cu privire la felul în care se desfășoară războiul.

„Avem cu toții prieteni care au fost mobilizați să lupte acolo. Ne facem griji pentru ei. Sunăm să întrebăm dacă sunt bine. Orice părere am avea față de guvern, patria noastră este patria noastră. Dacă nu o apărăm, atunci cine să o facă”, spune Ludmila.

„Să o apărați de ce? De cine?”, a întrebat reporterul BBC. Totuși, invazia a fost pornită de Rusia împotriva Ucrainei.

„Să o apărăm de naziști. Sunt mulți peste tot. Rusia e atacată pe toate fronturile, inclusiv cu propagandă LGBT, încearcă să ne forțeze să acceptăm asta. Noi respingem aceste idei străine. Îmbrățișăm valorile rusești. E greu pentru mine să exprim în cuvinte. O simt, pur și simplu”, răspunde ea.

După ce a stabilit un control aproape total al mass-media, propaganda Kremlinului a reușit să convingă un număr mare de ruși că țara lor se află într-o luptă existențială cu Occidentul. Deși oamenii din Chita ar trebui să se gândească la probleme mai importante decât „asaltul valorilor occidentale”, propaganda lui Putin a reușit să-i convingă.

Deși Siberia se bucură de rezerve uriașe de gaze naturale, Chita încă nu este conectat la rețeaua internă rusească de gaze și încă folosește uzine pe cărbuni. Deasupra orașului se ridică fumul produs de arderea cărbunelui și cel produs de arderea lemnelor în casele locuitorilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri