Sârbii își votează astăzi parlamentarii. Președintele Vucic crede în victoria partidului său, contrar problemelor cu care se confruntă

Data actualizării: Data publicării:
Vucic votează
Președintele sârb Aleksandar Vucic și-a exprimat votul la o școală din Belgrad, la alegerile locale și generale. Sursa foto: Profimedia Images

Sârbii au început să voteze duminică la alegerile anticipate, văzute ca un efort al președintelui Aleksandar Vucic și al partidului său populist - Partidul Progresist Sârb (SNS) - de a-și asigura încă un mandat de patru ani, după ce două împușcături în masă de la începutul acestui an și violențele etnice din Kosovo le-au zguduit popularitatea, transmite Reuters.

Un total de 18 partide și alianțe se luptă pentru sprijinul celor 6,5 milioane care formează electoratul, pentru 250 de locuri în parlament. Pragul de intrare în parlament este de 3% din voturi. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7 a.m. (0600 GMT) și se vor închide la ora 20.00.

Primele rezultate neoficiale ale sondajelor bazate pe monitorizarea numărării la un eșantion național de secții de votare sunt așteptate după ora 21:00. (2000 GMT), iar comisia electorală de stat va anunța rezultatele complete în zilele următoare.

Vucic se confruntă cu acuzații de corupție 

Două împușcături în masă din luna mai, soldate cu 18 morți, inclusiv nouă elevi de școală elementară, au declanșat proteste care au zguduit încrederea în președintele sârb Aleksandar Vucic și  SNS, partidul care deține puterea de un deceniu. Și Vucic și SNS au scăzut în popularitate și din cauza creșterii inflației, ajungând la 8% în noiembrie.

Partidele de opoziție și organele de supraveghere a drepturilor omului îi acuză, de asemenea, pe Vucic și SNS, de corupție, de înăbușirea libertăților presei, violență împotriva oponenților, luare de mită și legături cu crima organizată. Vucic și aliații săi neagă aceste acuzații.

După ce a votat într-o școală din centrul orașului Belgrad, Dragan Djilas, lider al alianței de opoziție de centru-stânga Serbia împotriva violenței, a declarat că „schimbările în Serbia au început”.

Dragan Djilas
Foto: Dragan Djilas / sursa foto: Profimedia Images

„Oamenii sunt hotărâți să trăiască... normal, fără crimă și corupție, fără ca prețurile să se dezlănțuie”, a spus el.

Sârbii aleg duminică și administrații locale

Alegerile parlamentare coincid cu voturile locale care au loc în majoritatea municipalităților, în capitala Belgrad și în provincia nordică Voivodina.

Un sondaj de opinie recent preelectoral realizat de site-ul web Nova Srpska Politicka Misao a plasat SNS și alianța sa „Serbia nu trebuie să se oprească” în frunte, cu 39,8% din voturi, urmate de „Alianța Serbia împotriva violenței” cu 25,6% și Partidul Socialist (SPS) la ministrului de Externe Ivica Dacic, un partener de lungă durată a coaliției SNS, cu 8,9%.

După ce a votat în municipalitatea Novi Beograd din Belgrad, o suburbie caracterizată de blocuri de apartamente murdare din epoca comunistă, Vucic s-a declarat încrezător în victorie.

„Aceasta este o condiție prealabilă majoră pentru ca Serbia să își continue drumul spre prosperitate și succes”, a spus el.

președintele vucic votează
Președintele sârb Aleksandar Vucic / sursa foto: Profimedia Images

Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, trebuie mai întâi să normalizeze relațiile cu Kosovo, fosta sa provincie predominant albaneză, care și-a declarat independența în 2008, după o revolta de gherilă de la sfârșitul anilor 1990. Discuțiile intermediate de UE între Belgrad și Priștina sunt blocate, iar tensiunile rămân ridicate.

Serbia trebuie, de asemenea, să elimine corupția și crima organizată, să liberalizeze economia și să-și alinieze politicile externe cu cele ale UE, inclusiv introducerea de sancțiuni împotriva aliatului său tradițional Rusia - din cauza invaziei sale în Ucraina.

Ce spun sârbii despre alegeri

Goran Popovic, 58 de ani, inginer din Belgrad, a spus că s-a săturat de „prea multă hoție și corupție”.

Dar Draginja Savic, în vârstă de 77 de ani, pensionar, tot din Belgrad, a rămas cu partidul de guvernământ.

„Fiii mei mă convingeau să votez pentru opoziție, dar eu spun, nu, bărbatul (Vucic) se descurcă bine”, a spus el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri