Foto Scandalul de corupție de la Kiev ia amploare. Șefa Fiscului are patru case, mașini de lux și e acuzată de fraudă de milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:
imagini de la perchezitii
Imagini de la perchezițiile din casa șefei Fiscului de la Kiev. FOTO: Biroul de investigații al statului ucrainean

Șefa Fiscului din Kiev a fost acuzată de fraudă de milioane de dolari, după ce anchetatorii i-au percheziționat una dintre cele patru case, scrie The Guardian. 

În timpul perchezițiilor, anchetatorii au găsit 158.000 de dolari, 530.000 de hrivna ucrainene, 2.200 de euro în numerar, bijuterii scumpe, haine cu semnături ale unor designeri celebri, ceasuri de aur. Anchetatorii au susținut că stilul de viață al femeii nu se potrivea cu venitul  declarat de ea în calitate de șef al biroului fiscal al capitalei ucrainene. 

ancheta-ucraina-fisc.jpg2
Imagini de la perchezițiile din casa șefei Fiscului de la Kiev. FOTO: Biroul de investigații al statului ucrainean

Femeia, al cărei nume nu a fost făcut public, are trei apartamente în oraș cu o valoare totală de 1 milion de dolari, o casă lângă Kiev în valoare de aproximativ 200.000 de dolari și două mașini cu valoare totală de aproximativ 150.000 de dolari.

De asemenea, s-a constatat că șoferul ei avea o mașină de 100.000 de dolari înmatriculată pe numele său, deși „venitul bărbatului în ultimii ani nu a fost mai mare de 8.000 de dolari”, au susținut anchetatorii ucraineni. Totodată, ei susțin că femeia și-a folosit influența dată de funcție pentru a reduce taxele fiscale ale unor persoane fizice și companii.

Biroul fiscal de la Kiev nu a comentat pentru The Guardian aceste informații. 

Percheziția la șefa biroului fiscal din Kiev face parte dintr-o serie de descinderi care au avut loc miercuri în Ucraina, și care au vizat angajați din administraţie, funcţionari şi personalităţi.

ancheta-ucraina-fisc.jpg1
Imagini de la perchezițiile din casa șefei Fiscului de la Kiev. FOTO: Biroul de investigații al statului ucrainean

Autoritățile au dat asigurări că fac din lupta împotriva corupţiei o prioritate în contextul efortului de război şi al ajutorului occidental. "Se va face dreptate", a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski, care a vorbit despre "zeci de percheziţii şi despre alte acţiuni în diferite regiuni şi împotriva a diferite persoane în cadrul procedurilor penale".

Şeful Serviciului de securitate ucrainean (SBU), Vasil Maliuk, a spus că este vorba despre o campanie pentru "a da o lovitură duşmanului din interior". "Nu este decât prima etapă şi nu ne vom opri aici", a afirmat el, jurând să le pună cătuşe celor care "au curajul să facă rău Ucrainei".

Autorităţile ucrainene au anunţat că au percheziţionat domiciliul miliardarului Igor Kolomoiski şi al fostului ministru de interne Arsen Avakov, în timp ce conducerea direcţiei vamale a fost demisă. Înalţi responsabili ai Ministerului Apărării au primit de asemenea vizita anchetatorilor.

Aceste descinderi au loc la o săptămână după demiterea unor înalţi responsabili în urma unei afaceri de corupţie privind aprovizionarea armatei, primul scandal de amploare de la invazia rusă în urmă cu aproape un an.

Kievul găzduieşte vineri un summit cu UE care a făcut din lupta anticorupţie o condiţie pentru aderarea Ucrainei la blocul european. El va fi precedat de o şedinţă a membrilor Comisiei Europene şi a guvernului ucrainean.

Ucraina, al cărei efort de război depinde în mare parte de susţinerea Europei şi a SUA, se confruntă cu provocarea de a elimina maşinaţiunile financiare pentru a nu-i îndepărta pe aliaţi.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri