Galerie Foto Scene de adevărat război la sediul unui partid din Albania. Ambasadele SUA și ale unor state europene sunt îngrijorate

Data actualizării: Data publicării:
protestatari care aduc o scara in timp ce sunt vizati de gaze lacrimogene
Violențe la sediul Partidului Democrat din Albania Foto: Profimedia Images

Poliţia albaneză a recurs sâmbătă la gaze lacrimogene şi la tunuri cu apă după ce protestatari înarmaţi cu pietre și ciocane au luat cu asalt sediul Partidului Democrat (opoziţia de dreapta). Aceștia sunt susţinători ai fostului preşedinte şi premier albanez Sali Berisha, care a fost dat afară din partid anul trecut, după ce Washingtonul l-a declarat persona non grata şi i-a interzis accesul în SUA din motive de corupţie, relatează Reuters.

Violențe la sediul Partidului Democrat din Albania Foto: Profimedia Images
Violențe la sediul Partidului Democrat din Albania Foto: Profimedia Images

De atunci, Sali Berisha, care neagă orice ilegalitate, îl contestă pe noul lider al partidului, Lulzim Basha. Luna trecută, Berisha a convocat o reuniune a partidului şi s-a autoproclamat lider.

În timpul revoltelor de sâmbătă, susţinătorii lui Berisha au folosit ciocane pentru a sparge uşile de securitate de metal, abia instalate la sediul partidului, şi au adus scări în încercarea de a ajunge la cel de-al doilea etaj. Presa locală a relatat că persoanele aflate în interiorul clădirii au încercat să ţină mulţimea în afara clădirii, folosind conținutul stingătoarelor de incendii şi aruncând înspre ei cu tot ce aveau la îndemână, înainte de sosirea poliţiei.

Agenția spaniolă EFE relatează că sute de oameni au luat cu asalt sediul PD, în timp ce agenția germană dpa face referire la câteva mii, menționează Agerpres.

Agenţia de presă germană mai scrie - citând postul local News.24 - că unii protestatari au reuşit să ajungă până la primul etaj al sediului PD, dar nu au putut să intre în biroul preşedintelui Lulzim Basha, pentru că între timp forţele de ordine au trimis întăriri.

Cu mai puţin de 800 de susţinători, Berisha intenţionează să preia PD prin forţă pentru a-şi impune interesele şi pentru a-l folosi ca refugiu pentru el şi familia lui, a transmis partidul într-un declaraţie.

În schimb, potrivit lui Berisha, protestatarii vor să transforme „buncărul” lui Basha într-o „casă a libertăţii”.

După protestele de sâmbătă, Berisha a avertizat că lupta nu se încheie. „Ceea ce am văzut astăzi este doar prima pagină”, a spus el.

Ambasadoarea SUA la Tirana, Yuri Kim, a declarat că administraţia de la Washington este profund îngrijorată de tensiunile recente din jurul Partidului Democrat. „Cei care incită la violenţe sau subminează statul de drept trebuie să fie traşi la răspundere”, a scris înaltul diplomat american într-un tweet. În afară de SUA, Comisia Europeană şi mai multe ambasade europene în Albania au condamnat ferm violenţele şi au cerut ca responsabilii să fie aduşi în faţa justiţiei. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri