„Școli eliberate de fascism!” Polonezii, din nou în stradă pentru dreptul la avort

Data actualizării: Data publicării:
Poliția încearcă să-i îndepărteze pe demonstranții care iau parte la un protest față de limitarea dreptului la avort, în fața Ministerului Educației din Varșovia
Poliția încearcă să-i îndepărteze pe demonstranții care iau parte la un protest față de limitarea dreptului la avort, în fața Ministerului Educației din Varșovia Foto: Profimedia

Noi ciocniri între manifestanții anti-avort și poliție au avut loc luni seara, la Varșovia, în fața Ministerului Educației. Poliţia a înconjurat clădirea cu vehicule speciale, i-a blocat pe protestatari şi i-a reţinut pe cei care se aşezaseră pe jos, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Protestatarii au afişat un banner uriaş în faţa clădirii, pe care scria „Avort liber, educaţie liberă” şi au scandat „Școli eliberate de fascism”.

manifestanti antiavort polonia profimedia-0570703437
Protest anti-avort în fața Ministerului Educației din Varșovia, luni, 23 octombrie 2020 Foto: Profimedia

Conform unui grup de activiști, Szpila, patru protestatari au fost reţinuţi de poliţie. Purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Varşovia nu a răspuns însă unei solicitări de a comenta informaţiile, precizează Reuters.

Conform imaginilor transmise de televiziunea TVN, mişcarea „Greva Femeilor” („Strajk Kobiet”) a organizat o blocadă a maşinilor pe un pod din Varşovia, iar zeci de protestatari s-au adunat luni seară la o manifestaţie separată în faţa Ministerului Educaţiei din capitală.

Sute de mii de persoane au ieşit în stradă începând cu 22 octombrie, când Tribunalul Constituţional a limitat printr-o decizie regulile deja restrictive privind avortul, cea mai nouă fază a luptei dintre liberali şi conservatorii religioşi în Polonia.

Deşi sunt centrate pe avort, protestele şi-au extins ţintele şi au început să exprime furia manifestanţilor împotriva conducerii naţionaliste a Poloniei şi a aliaţilor acesteia din Biserica Catolică.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a fost criticat pentru numirea unui vocal critic al răspândirii „ideologiei LGBT”, Przemyslaw Czarnek, ca ministru al educaţiei, mulţi văzând în această decizie un semnal al virajului tot mai spre dreapta în privinţa chestiunilor sociale. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri