Senatoarea americană Marsha Blackburn, mesaj din Taiwan: "Xi Jinping nu mă sperie"

Data actualizării: Data publicării:
Marsha Blackburn
Marsha Blackburn este cel mai recent parlamentar american sosit pe insulă. FOTO: Profimedia Images

Vizitele recente ale oaspeţilor din Statele Unite au întărit hotărârea Taiwanului de a se apăra, a declarat preşedinta Tsai Ing-wen vineri, în timpul întâlnirii cu  senatoarea Marsha Blackburn, cel mai recent parlamentar american sosit pe insulă. "Voi continua să susțin Taiwanul și dreptul cetățenilor săi la libertate și democrație. Xi Jinping nu mă sperie", a susținut la rândul său Marsha Blackburn, scrie CNN.

China, care revendică Taiwanul ca propriul teritoriu împotriva obiecţiilor puternice ale guvernului ales democratic la Taipei, a lansat exerciţii militare în apropierea insulei după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi a vizitat-o la începutul lunii august.

Aproximativ o săptămână mai târziu, ea a fost urmată de alţi cinci parlamentari şi, joi noapte, senatoarea Marsha Blackburn a aterizat la Taipei.

La întâlnirea din biroul prezidenţial, Tsai a elogiat aceste vizite. "În ultima vreme, multe personalităţi publice dintr-un spectru larg al societăţii americane au vizitat Taiwanul. Aceste acte calde de bunătate şi demonstraţii ferme de sprijin au întărit hotărârea Taiwanului de a se apăra", a spus ea.

Marsha Blackburn: "Voi continua să susțin Taiwanul"

Statele Unite, ca majoritatea ţărilor, nu au niciun fel de relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să-i furnizeze mijloacele necesare pentru a se apăra.

Blackburn, senatoare republicană din Tennessee şi membră a Comisiilor pentru Comerţ şi Servicii Militare ale Senatului american, i-a declarat lui Tsai că Statele Unite şi Taiwanul împărtăşesc valorile libertăţii şi democraţiei. "Este într-adevăr important ca naţiunile iubitoare de libertate să susţină Taiwanul în timp ce încearcă să-şi păstreze independenţa şi libertatea", a spus ea.

Vineri dimineață, într-un mesaj pe Twitter, senatoarea și-a reiterat sprijinul pentru Taiwan: "Voi continua să susțin Taiwanul și dreptul cetățenilor de acolo la libertate și democrație. Xi Jinping nu mă sperie", a susținut ea referindu-se la liderul Chinei, scrie CNN.

Tsai a mai spus că şi celelalte democraţii trebuie să lucreze împreună pentru a asigura lanţuri de aprovizionare mai sigure şi mai rezistente, declarându-se de asemenea"încântată" să vadă companii de semiconductori din Taiwan investind în Statele Unite.

"Aşteptăm de asemenea cu nerăbdare să lucrăm cu Statele Unite în consolidarea cooperării în materie de semiconductori şi în alte sectoare de înaltă tehnologie, şi să răspundem în comun provocărilor economice ale erei post-pandemie", a adăugat ea.

Taiwanul este un mare producător de cipuri şi reducerea furnizării lor a lovit lanţurile de aprovizionare la nivel global. Tsai a spus că Taiwanul ar dori să fie "integrat în continuare" în noul cadru economic indo-pacific al administraţiei Biden, din care insula a fost exclusă, precum şi în alte forme de cooperare economică regională.

Parlamentarii americani nu sunt singurii care vin în vizită în Taiwan

Tsai a primit de asemenea în această săptămână doi parlamentari japonezi şi membri ai parlamentelor britanic şi canadian sunt aşteptaţi la sfârşitul acestui an.

Beijingul nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.

Guvernul Taiwanului spune că Republica Populară Chineză nu a condus niciodată insula şi deci nu are dreptul să o revendice şi că doar cei 23 de milioane de locuitori ai ei îşi pot decide viitorul, aminteşte Reuters

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri