Sondaj: Americanii vor să-l voteze pe Biden la viitoarele alegeri prezidențiale doar ca să nu iasă Trump

Data publicării:
biden și trump
Dintre susţinătorii lui Trump, 40% au declarat că votul lor ar fi împotriva lui Biden. Sursa foto: Profimedia Images

Americanii care înclină să voteze pentru actualul preşedinte democrat Joe Biden la alegerile prezidenţiale de anul viitor afirmă că sunt motivaţi mai curând să-l împiedice pe Donald Trump să revină la Casa Albă decât să-l susţină pe Biden, a constatat un nou sondaj Reuters/Ipsos citat miercuri de Reuters și preluat de Agerpres.

Potrivit sondajului realizat luni şi marţi, care are un interval de credibilitate de circa patru puncte procentuale, cei doi sunt "umăr la umăr", iar Trump a fost preferat lui Biden cu o diferenţă de 51% faţă de 49% când respondenţii au fost puşi să aleagă.

Circa 50% dintre susţinătorii lui Biden în sondaj au explicat că votul lor ar fi „împotriva lui Trump şi a politicilor sale”, comparativ cu 38% câţi au afirmat că vor vota „pentru a-l susţine pe Biden şi politicile sale”. În acelaşi timp, 12% dintre susţinătorii lui Biden au spus că nu sunt siguri care dintre motive ar sta la baza votului lor.

Dintre susţinătorii lui Trump, 40% au declarat că votul lor ar fi împotriva lui Biden, iar 42% că ar vota cu Trump pentru a-l susţine pe candidatul republican şi politicile sale, 18% declarând că nu sunt siguri de motivul acestei alegeri.

Mulţi americani, mai notează Reuters, sunt sătui atât de Biden cât şi de Trump. Noul sondaj a arătat un sprijin semnificativ pentru candidatul independent Robert F. Kennedy Jr, descendent al celebrei familii politice şi cunoscut militant anti-vaccin. Într-o cursă ipotetică între cei trei, 30% dintre respondenţi l-au ales pe Biden, 32% pe Trump şi 20% pe Kennedy.

Ce democrați mai vor să candideze la președinție în 2024?

Președintele Joe Biden, care a preluat mandatul la începutul anului 2021, are puțină opoziție la candidatura sa pentru nominalizarea de către Partidul Democrat la alegerile prezidențiale din 2024, informează Reuters.

Cu fostul președinte Donald Trump în fruntea cursei de nominalizare a Partidului Republican, poziția puternică a lui Biden în alegerile primare democrate creează o probabilă repetare a bătăliei pentru alegerile prezidențiale din 2020.

Robert F. Kennedy Jr., a fost în cursa democrată, dar a devenit între timp candidat independent, potențial luând voturi atât de la Biden, cât și de la Trump. Jill Stein se luptă din nou pentru a candida pe biletul Partidului Verzilor.

Iată principalii candidați care se luptă în cursa către prezidențiale:

Joe Biden

Biden, care are 80 de ani, este deja cel mai în vârstă președinte al SUA, va trebui să-i convingă pe alegători că are rezistență pentru încă patru ani în funcție, pe fondul îngrijorărilor legate de vârsta lui și a cotelor slabe de aprobare.

Aliații lui Biden spun că el crede că este singurul candidat democrat care îl poate învinge pe Trump.

Când și-a anunțat candidatura, Biden a declarat că era treaba lui să apere democrația americană și s-a referit la atacul de la Capitoliu al susținătorilor lui Trump. Vicepreședintele Kamala Harris este din nou cea care îi va fi mâna dreaptă.

Economia joacă un rol important în campania lui de realegere. În timp ce SUA au scăpat de o recesiune preconizată și economia crește mai repede decât se așteptau economiștii, inflația va atinge maximele din ultimii 40 de ani în 2022, iar costul alimentelor și al gazelor acţionează asupra alegătorilor.

Biden a condus răspunsul guvernelor occidentale la invazia Ucrainei de către Rusia, convingându-i pe aliați să sancționeze Rusia și să sprijine Kievul. El se confruntă acum cu provocarea de a obține fonduri suplimentare aprobate de Camera Reprezentanților controlată de republicani.

Administrația sa a susținut, de asemenea, Israelul în conflictul împotriva militanților Hamas din Gaza, dar Biden s-a confruntat și cu opoziție și cu apeluri din partea unora din cadrul partidului său de a face eforturi pentru o încetare a focului.

Acasă, el a promovat pachete masive de stimulente economice și de cheltuieli pentru infrastructură pentru a stimula producția industrială, deși a primit puțină recunoaștere de la alegători pentru cele din urmă.

Felul în care Biden a navigat prin furtuna politicii de imigrație a fost criticată de republicani și democrați, deoarece trecerile migranților de la granița dintre SUA și Mexic au atins niveluri record în timpul administrației sale.

Marianne Williamson

Autoarea de bestseller-uri și „self-help guru” Marianne Williamson, în vârstă de 71 de ani, și-a lansat cea de-a doua încercare pentru Casa Albă pe o platformă de „dreptate și iubire”.

Ea a candidat ca democrat la cursa primară prezidențială din 2020, dar a renunțat înainte de a fi votată. Ea și-a lansat ultima campanie pe 23 martie și va fi pe buletinul de vot la cursa primară din New Hampshire.

Dean Phillips

Dean Phillips, un american puțin cunoscut, congresman din Minnesota, a anunțat în octombrie că va lansa o provocare de lungă durată lui Biden, deoarece nu crede că președintele poate câștiga un alt mandat.

Omul de afaceri milionar, în vârstă de 54 de ani, și co-fondator al unei companii de înghețată și-a anunțat oferta într-un videoclip de un minut postat online, spunând: „Avem niște provocări... Vom repara această economie și voi repara America”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri