Stare de alertă în Grecia. Care sunt regiunile cu risc extrem de incendiu

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0791188244
Incendiile de vegetație fac ravagii în Grecia. FOTO: Profimedia Images

Grecia menține avertizările privind riscul extrem de producere a incendiilor de vegetație (gradul 5) pentru întreg teritoriul țării, pe fondul codului roșu de caniculă valabil în perioada 25 – joi 27 iulie, a transmis, marți, Ministerul de Externe.  

363309252_797919858787141_3462630081597347733_n
Harta cu alertele de incendii din Grecia, 26 iulie 2023

Risc extrem de incendiu - Stare de alertă (categoria de risc 5) pentru următoarele zone:

1. Regiunea Attica (E REGIUNEA CAPITALEI ATENA)
2. Regiunea Greciei Centrale (PE Boeotia, PE Evia, PE Fthiotida, PE Fokidas)
3. Regiunea Peloponez (Argolida, Corintia)
4. Regiunea Greciei de Vest (P.E. Achaia)
5. Regiunea Thessaly (Provincia Larissa, Provincia Magnesia)
6. Macedonia Centrală (Salonic)

Risc de incendiu foarte mare (categoria de risc 4) pentru următoarele zone:

1. Regiunea Creta
2. Regiunea Peloponez (regiunea Arkadia, regiunea Laconia, regiunea Messinia)
3. Districtul Insulelor Ionice
4. Regiunea Greciei de Vest (Regiunea Etolocarnia, Regiunea Ilia)
5. Regiunea Thessalia (P.E. Karditsa, P.E. Trikala)
6. Regiunea Macedonia Centrală (Pieria, Imathia, Pella, Kilkis, Serres, Halkidiki, Muntele Athos)

MAE a emis o atenționare de călătorie și recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în această perioadă în Republica Elenă să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situaţia existentă şi să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfăşurare sau un risc iminent de producere a acestora.

„Ministerul Afacerilor Externe recomandă, totodată, cetăţenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu stricteţe instrucţiunile autorităţilor locale şi să urmărească în permanenţă sursele oficiale de informare publică”, au transmis autoritățile.

Premierul Greciei: Situaţia se va înrăutăţi cu temperaturi mai ridicate

Premierul Kyriakos Mitsotakis a spus, marți, că Grecia traversează „o vară dificilă” şi suferă „repercusiunile crizei climatice”, relatează AFP, citată de Agerpres. 

„Lupta împotriva incendiilor va fi întotdeauna dificilă pentru că trăim repercusiunile crizei climatice”, a afirmat premierul conservator în cadrul unei reuniuni a consiliului de miniştri, transmisă în direct de televiziunea publică Ert.

El a estimat că în viitor situaţia se va „înrăutăţ” cu„temperaturi mai ridicate, mai multă secetă, vânturi mai puternice, în timp ce condiţiile geologice ale ţării îngreunează lupta împotriva incendiilor”.

„Avem încă o vară dificilă în faţă”, a avertizat Kyriakos Mitsotakis, subliniind că autorităţile elene vor da dovadă de „vigilenţă absolută”.

De peste o săptămână numeroase regiuni din Grecia sunt afectate de incendii. Potrivit estimărilor biroului elen al ONG-ului WWF, 35.000 de hectare de pădure şi de vegetaţie au fost distruse până acum în ţară.

Incendiile sunt extrem de devastatoare pe insulele frecventate de turişti, precum Rodos în sud-estul Mării Egee şi, în cealaltă parte a ţării, în insula Corfu din Marea Ionică.

La aproximativ o sută de kilometri de Atena, sudul insulei Evia este, de asemenea, parţial cuprinsă de flăcări. În capitală termometrul urmează să urce la 41 de grade Celsius, în timp ce în centrul ţării sunt aşteptate temperaturi de maxim 44 de grade Celsius.

Situl emblematic al Acropolei din Atena, cel mai vizitat din ţară, îşi va închide din nou marţi porţile de la ora 13:00 locală (10:00 GMT) până la ora 17:00 locală (14:00 GMT). Această măsură a fost deja aplicată timp de câteva zile săptămâna trecută.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri