Stoltenberg: NATO oferă ajutor Ucrainei, dar nu va trimite trupe de pace, pentru a evita un război cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a anunțat, joi, la finalul summitului extraordinar de la Bruxelles, că aliații au convenit să ofere sprijin logistic Ucrainei, inclusiv prin livrarea de echipamente de apărare și detectare a armelor nucleare și chimice, însă NATO nu va trimite trupe de pace pentru a evita un conflict cu Rusia. Stoltenberg a catalogat „războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei” drept „cea mai mare ameninţare asupra securităţii din generaţia noastră”.

Liderii țărilor aliate au hotărât joi, la summitul extraordinar de la Bruxelles, înființarea a patru noi grupuri de luptă pe flancul estic – în Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria, un demers prin care NATO va avea, în total, opt grupuri tactice de la Marea Baltică la Marea Neagră. De asemenea, ei au convenit să accelereze investițiile în domeniul apărării.

„Astăzi, liderii NATO au căzut de acord asupra faptului că trebuie să continuăm să asigurăm sprijin pentru Ucraina. Vom întări apărarea aliată, liderii au aprobat detaşarea celor patru noi batalioane în Bulgaria, Ungaria, Romania şi, Slovacia acestea se adaugă celor care existau deja, aşa că avem opt batalioane multinaţionale acum de la Marea Baltică la Marea Neagră. În întreaga Europă sunt 100.000 de militari americani care sprijină eforturile NATO.

Am ales să oferim sprijin suplimentar Ucrainei, inclusiv prin asistenţă în materie de securitate cibernetică şi prin transferul de echipamente Ucrainei pentru a se proteja de ameninţări chimice, biologice, radiologice şi nucleare. Această asistenţă include protecţie şi provizii medicale, precum şi instruire pentru decontaminare şi gestionarea crizelor. Suntem determinaţi să facem tot ce putem pentru a susţine Ucraina”, a declarat Stoltenberg joi după amiază, la finalul summit-ului extraordinar al NATO.

Stoltenberg: Războiul din Ucraina, cea mai mare ameninţare asupra securităţii din generaţia noastră

Acesta a subliniat că NATO are responsabilitatea de a se asigura că acest conflict nu escaladează, argumentând că situaţia ar fi „mai periculoasă şi mai devastatoare”.

„În acelaşi timp, avem responsabilitatea de a ne asigura că acest conflict nu va escalada. Pentru că o astfel de situaţie ar fi chiar mai periculoasă şi mai devastatoare. Aliaţii au stabilit că trebuie să suplimentăm susţinerea pentru toţi partenerii vizaţi de riscuri şi ingerinţe din partea Rusiei, inclusiv pentru Georgia şi Bosnia-Herţegovina”, a adăugat secretarul general NATO.

Stoltenberg a catalogat războiul din Ucraina drept „cea mai mare ameninţare asupra securităţii din generaţia noastră”. Potrivit acestuia, războiul pornit în urmă cu o lună este  „războiul preşedintelui Putin împotriva Ucrainei”.

Stoltenberg: NATO nu va trimite trupe de pace în Ucraina

Propunerea Poloniei privind trimiterea unei misiuni internaționale de pace în Ucraina nu va fi pusă în aplicare, a dat asigurări Stoltenberg.

„Am discutat despre mai multe probleme iar mesajul este că trebuie să fim uniți. Avem nevoie să asiguram susținerea Ucrainei, dar avem responsabilitatea să ne asigurăm că acest conflict nu devine un război total între NATO și Rusia.

Astfel, aliații au spus clar că nu vor trimite trupe pe teren în Ucraina, pentru că singura cale prin care am putea face asta ar fi să ne angajăm într-un conflict direct cu Rusia”.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri