Strategia de 3,5 miliarde de dolari prin care NASA ar putea neutraliza supervulcanul care amenință omenirea

Data actualizării: Data publicării:
yellowstone-2-516591

Oamenii de știință de la NASA au făcut public, în urmă cu aproape doi ani, un raport ținut secret, care atesta existența unui supervulcan aflat sub Parcul Național Yellowstone. Sub cei 8.991 de kilometri pătrați ai paradisului natural clocotește o enormă pungă de lavă, se arată în raportul publicat de NASA în 2017. De atunci, oamenii de știință au încercat să vină cu o strategie prin care să salveze continentul, în cazul unei erupții.

Supervulcanul din Parcul Național Yellowstone are o adâncime de sute de metri, este mai mare decât statul Rhode Island și capabil de erupții de mii de ori mai violente decât orice altă erupție a unui vulcan de până acum. Este unul dintre cei trei supervulcani aflați pe teritoriul Statelor Unite și este considerat cel mai amenințător.

Dacă vulcanul din Yellowstone ar erupe, ar fi catastrofic. Erupția ar aruca în aer un munte de cenușă, mai înalt decât Everestul, care ar îngropa toate orașele din zonă sub cel puțin 1 metru de cenușă, iar norul creat ar bloca lumina soarelui timp de zeci de ani.

În cele din urmă temperatura medie a planetei ar scădea, plantele ar muri, iar agricultura ar deveni imposibilă. Organizația Națiunilor Unite estimează că planeta ar rămâne fără alimente în decurs de două luni de la erupția supervulcanului, scrie Business Insider.

În ultimii 2,1 milioane de ani, vulcanul Yellowstone a erupt de trei ori, adică aproximativ o dată la 600.000 de ani. Ultima erupție a vulcanului a avut loc în urmă cu aproape 600.000 de ani, însă asta nu înseamnă neapărat că suntem aproape de momentul unei noi erupții.

Oamenii de știință nu va erupe acum, nici peste 1.000 de ani. Ar putea dura chiar și milioane de ani până când se va produce o nouă erupție. Totuși, cercetătorii de la NASA vor să ia măsuri pentru a se asigura că supervulcanul nu va mai pune niciodată în pericol planeta și omenirea. Iar pentru a face asta, au elaborat o strategie ingenioasă, ale cărei costuri sunt însă pe măsură: până la 3,5 miliarde de dolari.

Strategia presupune răcirea vulcanului. Anual, vulcanul Yellowstone produce suficientă căldură pentru a alimenta șase centrale electrice. Aproximativ 60-70% din căldură este eliberată prin gheizere și izvoare fierbinți, în timp restul căldurii rămâne în interiorul vulcanului.

Oamenii de știință intenționează să sape mai multe puțuri în jurul perimetrului pe care se întinde supervulcanul. Acestea ar urma să fie printre cele mai adânci din lume, ajungând la o adâncime de până la 10 kilometri. Prin aceste puțuri ar urma să fie pompată apă rece care, în timp, ar duce la crearea unui perete de stâncă în jurul camerelor cu magmă din interiorul vulcanului. Apa încălzită din vulcan ar putea fi apoi folosită pentru a alimenta cu energie un generator uriaș. Yellowstone ar putea deveni astfel cea mai mare centrală geotermală din lume.

În teorie, cercetătorii cred că o astfel de strategie poate fi implementată. Însă în practică, toate costurile s-ar ridica la aproximativ 3,46 miliarde de dolari, adică în jur de 20% din bugetul anual al NASA, iar răcirea vulcanului nu s-ar întâmpla peste noapte, ba dimpotrivă. Ar putea dura până la 16.000 de ani pentru ca pereții de stâncă să se formeze în interiorul vulcanului. În plus, oamenii de știință trebuie să mai efectueze cercetări pentru a stabili dacă pereții de stâncă nu ar destabiliza vulcanul și nu ar putea declanșa o erupție de proporții catastrofale.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri