SUA au pus sub acuzare doi iranieni pentru atacuri cibernetice menite să influențeze alegerile prezidențiale din 2020

Data publicării:
atac cibenetic
Atac cibernetic. Imagine cu caracter generic. Sursă foto: Getty Images

Statele Unite au anunțat inculparea a doi cetățeni iranieni pe care îi acuză de atacuri cibernetice în încercarea de a influența alegerile prezidențiale din 2020, relatează Reuters. Conform autorităților americane, țintiți au fost votanți, membri aleși ai Congresului și o companie media americană.

De asemenea, trezoreria SUA a anunțat că impune sancțiuni asupra șase cetățeni iranieni și a unei organizații din această țară care ar fi încercat să influențeze alegerile prezidențiale din 2020.

Seyyed Mohammad Hosein Musa Kazemi și Sajjad Kashian au fost acuzați că au obținut ilegal informații confidențiale și că au complotat pentru a promova dezinformări și pentru a submina încrederea americanilor în integritatea alegerilor.

Oficialii americani spun, însă, că nu au dovezi care să sugereze că presupusa activitate a iranienilor a avut vreun impact asupra rezultatului alegerilor.

Conform dosarului, hackerii iranieni au obținut acces la rețeaua unei companii media americane și au complotat să disemineze informații false despre alegeri. Complotul a fost descoperit și oprit, însă, de FBI și de compania în cauză, care nu a fost numită.

Iranienii ar fi încercat să ia legătura cu membri republicani ai Congresului și cu angajați ai campaniei Trump, susținând că erau voluntari ai grupului de extremă-dreapta Proud Boys, un grup de susținători ai fostului președinte.

„Acest dosar detaliază cum doi indivizi din Iran au dus o campanie coordonată și țintită pentru a eroda încrederea în integritatea procesului electoral american și pentru a sădi discordie printe americani”, a spus Matthew Olsen, procurorul general adjunct de la Divizia de Securitate Națională a Departamentului de Justiție din cadrul executivului american.  

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri