SUA: Evacuarea de către Putin a civililor din Donbas este o manevră cinică. O nouă încercare de a masca faptul că Rusia este agresor

Data actualizării: Data publicării:
antony blinken vorbeste la microfon
Secretarul american de stat Antony Blinken. Foto: Profimedia

Diplomația americană a descris, vineri, anunțul Kremlinului că va evacua civilii din Donbas drept „o manevră cinică”. Statele Unite susțin că această acțiune reprezintă o pregătire a unei ofensive militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Este cinic şi crud să foloseşti fiinţe umane ca pioni pentru deturnarea atenţiei lumii de la faptul că Rusia îşi consolidează trupele în vederea unui atac”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

„Aceste anunţuri constituie noi tentative de a masca, prin minciuni şi dezinformare, faptul că Rusia este agresorul în acest conflict”, a mai comentat acesta, conform Agerpres.

Liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk, cele două provincii din Donbas, au anunţat mai devreme începerea evacuării populaţiei civile către Rusia, de teama unei invazii a armatei ucrainene, intenţii negate de autorităţile de la la Kiev, după ce în ultimele zile s-au înmulţit încălcările armistiţiului de-a lungul liniei de contact ce separă forţele ucrainene de cele separatiste, care se acuză reciproc pentru aceste încălcări.

Ucraina și SUA acuză Rusia că pregătește o invazie și intenționează să înceapă o ofensivă militare cu cei aproximativ 190.000 militari ruși desfășurați în apropierea granițelor Ucrainei. 

Vladimir Putin a acuzat, vineri, din nou, guvernul ucrainean că nu pune în aplicare acordurile de pace de la Minsk, care prevăd acordarea unui statut special pentru Donbas, şi a îndemnat Kievul să negocieze direct cu separatiştii.

Putin a ordonat organizarea cazării civililor evacuați din regiunile separatiste și acordarea a câte 10.000 de ruble acestora.  Posturile de televiziune ruse au început deja să difuzeze imagini ale evacuărilor, filmate în special cu copii în curtea unui orfelinat.

În cele două provincii trăiesc milioane de persoane, majoritatea rusofone şi care au primit de asemenea cetăţenia rusă. Separatiştii din Donbas au anunţat că au în vedere evacuarea către Rusia a circa 700.000 de persoane.

În urma escaladării tensiunilor, preşedintele american, Joe Biden, se va exprima din nou public asupra crizei cu Rusia legată de Ucraina, vineri seară, la ora 23:00, ora României).

Statele Unite au cerut, vinerea trecută, cetăţenilor săi să părăsească teritoriul ucrainean, susţinând că există o „posibilitate clară” ca Rusia să atace Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, care se desfăşoară până pe 20 februarie la Beijing. De asemenea, unele mass-media occidentale relataseră, invocând evaluări ale CIA, că Rusia ar putea ataca Ucraina miercurea care a trecut. Joi, preşedintele Biden a spus în faţa presei că un astfel de atac al Rusiei ar putea surveni „în zilele următoare”.

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat, vineri, că este de acord să aibă o nouă întâlnire cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, care s-ar putea desfăşura săptămâna viitoare. Ei au avut şi marţi o convorbire, telefonică, la finalul căreia nu a fost anunţat niciun progres în discuţiile dintre Washington şi Moscova asupra cererile privind arhitectura de securitate avansate de cea din urmă. Rusia cere în special încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri