SUA, Japonia și Coreea de Sud amenință Coreea de Nord cu un răspuns „fără precedent” dacă mai testează arme nucleare

Data publicării:
Coreea de Nord a publicat fotografii despre care spune că au fost făcute în timpul testării celei mai puternice rachete din ultimii 5 ani.
Test balistic în Coreea de Nord. Foto: Profimedia

Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud au avertizat, miercuri, că răspunsul lor la un eventual nou test nuclear al Coreei de Nord va fi unul „fără precedent”, relatează Reuters.

Guvernul de la Washington și aliații săi din Asia suspectează că regimul de la Phenian intenționează să efectueze al un nou test nuclear, al șaptelea de până acum.

„Am fost de acord că un răspuns la o scală fără precedent va fi necesar dacă Coreea de Nord merge înainte cu al șaptelea test nuclear”, a declarat primul adjunct al ministrului de externe sud-coreean, în cadrul unei conferințe de presă la Tokyo.

Cho Hyun-Dong a făcut declarații alături de omologii săi nipon și american – Takeo Mori și Wendy Sherman.

„Îndemnăm Coreea de Nord să se abțină de la alte provocări”, a declarat și Sherman, numind regimul de la Phenian „nesăbuit și profund destabilizator pentru regiune”.

„Un test nuclear nord-coreean are implicații pentru securitatea întregii lumi”, a mai spus ea, transmițând un mesaj voalat și către principalii aliați și susținători ai Coreei de Nord, China și Rusia.

„Sperăm că toată lumea din Consiliul de Securitate înțelege că orice folosire a armei nucleare va schimba lumea în feluri incredibile”.

Coreea de Nord a efectuat, anul acesta, teste cu rachete într-un ritm fără precedent, lansând peste 20 de astfel de arme, inclusiv una care a trecut deasupra Japoniei. Săptămâna trecută, nord-coreenii au tras sute de proiectile de artilerie de pe coastă şi au declarat că este vorba de un avertisment serios pentru vecinii din sud.

În septembrie, portavionul american Ronald Reagan şi grupul de luptă al acestuia au efectuat exerciţii militare comune cu forţele navale sud-coreene, ca reacţie la un test nord-coreean cu o rachetă balistică. A fost prima misiune comună de pregătire a marinelor militare ale Statelor Unite şi Coreei de Sud la care a participat un portavion american după 2017. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri