SUA pregătesc acordarea unui ajutor militar pentru Ucraina, primul după mai bine de 3 luni de blocaj în Congresul american

Data actualizării: Data publicării:
Un militar ucrainean deschide o ladă în care se află proiectile de mortier fabricate în SUA
Un militar ucrainean deschide o ladă în care se află proiectile de mortier fabricate în SUA. Foto: Profimedia Images

Statele Unite pregătesc acordarea unui nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de până la 400 milioane de dolari, au declarat, sub protecția anonimatului, oficiali americani pentru Reuters.

ACTUALIZARE: Casa Albă a anunțat acordarea unui ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Ajutorul include în special rachete antiaeriene, muniţie şi obuze de artilerie şi răspunde „la anumite nevoi urgente ale Ucrainei”, a subliniat Jake Sullivan, consilier al preşedintelui american Joe Biden.

„Acesta este un ajutor relativ modest, menit să ofere Ucrainei minimul necesar pentru o perioadă scurtă de timp”, a indicat un înalt oficial american.

Ajutorul este acordat datorită unei reevaluări contabile din partea Pentagonului.

Știrea inițială:

Un anunț oficial în acest sens este așteptat a fi făcut în cursul zilei de marți, la Washington. Fondurile pentru finanțarea acestui ajutor militar ar urma să fie din credite aflate la dispoziția Pentagonului.

Dacă va fi acordat, ajutorul - despre care oficialii SUA citați de Reuters nu au precizat exact în ce va conta - ar fi primul în peste 3 luni pe care SUA l-ar acorda Ucrainei.

Ultima tranșă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 250 de milioane de dolari, a fost deblocată de SUA la finalul lunii decembrie 2023.

Deși republicanii și democrații au ajuns în februarie la un acord pentru votarea unui mega-pachet financiar - din care 60 de miliarde sunt destinați Ucrainei, legea este momentan blocată în Camera Reprezentanților, dominată de republicanii pro-Trump.

Fostul preşedinte republican Donald Trump a amenințat astfel că va „îngropa” orice viitor ajutor american destinat Ucrainei în război cu Rusia. „Nu fiţi proști”, le-a spus Trump congresmenilor republicani, apreciind că „numai un idiot sau un democrat de stânga radicală ar vota pentru acest proiect de lege oribil”.

Proiectul de lege - care prevede în afară de acest ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, un ajutor în valoare de 14 miliarde dolari destinat Israelului şi o reformă a sistemului american al imigraţiei - „s-a născut mort”, a anunţat, la rândul său, preşedintele Camerei Reprezentanţilor Mike Johnson, un apropiat al lui Donald Trump.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri