SUA se transformă într-o cazemată. După zidul lui Trump, se construiește zidul lui Biden

Data actualizării: Data publicării:
zid la frontiera cu Mexic
Poliția de frontieră a SUA a reținut 181.059 de persoane de-a lungul graniței de sud în august. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: profimedia Images

Administrația președintelui american Joe Biden urmează să construiască o secțiune de zid de frontieră în sudul Texasului, în efortul de a opri creșterea nivelului de imigrație, de-a lungul graniței cu Mexicul, transmite BBC.

Aproape 32 km de zid vor fi construiți în comitatul Starr, de-a lungul graniței cu Mexicul, unde oficialii raportează un număr mare de treceri ale frontierei.

Joe Biden a promis că atunci când va fi președinte nu va mai construi niciun centimetru de zid

Construirea unui zid de frontieră a fost o politică marca Donald Trump, în calitate de președinte, și a întâmpinat o opoziție puternică din partea democraților. Ba chiar, în 2020, Biden a promis că nu va mai construi un alt centimetru de zid dacă va fi ales.

Mai mult, la scurt timp după preluarea mandatului, administrația sa a adoptat o proclamație care spunea că varianta de a construi un zid la granița de sud „nu este o soluție politică serioasă”.

Într-o declarație pentru Associated News miercuri seara, Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierei (DHS) din SUA a apărat cea mai recentă mișcare, spunând că folosește fondurile deja alocate pentru o barieră de frontieră.

„Congresul a alocat fonduri pentru anul fiscal 2019 pentru construirea barierei de frontieră în Valea Rio Grande, iar DHS este obligat să utilizeze aceste fonduri în scopul lor”, se arată în declarație.

Numărul tot mai mare de treceri ilegale a frontierei a făcut ca problema să fie una vulnerabilă pentru Biden. Peste 245.000 de traversări au fost efectuate în acest an numai în zona Văii Rio Grande, arată datele guvernamentale, iar septembrie este de așteptat să fie o lună record.

Mai multe orașe din SUA resimt tensiunea afluxului de refugiați

Primarul orașului New York, Eric Adams, a estimat că fondurile necesare cheltuielilor cu cei peste 100.000 de noi sosiți de anul trecut vor crește la 12 miliarde de dolari în următorii trei ani. Adams merge în Mexic, Columbia și Ecuador săptămâna aceasta pentru a descuraja migranții să plece. „Suntem la capacitate maximă”, a spus el marți.

Secretarul securității interne al președintelui Biden s-a referit la o „necesitate acută și imediată” de a construi noua secțiune de zid și de a preveni intrările ilegale.

Mișcarea i-a înfuriat pe ecologiști, care spun că structurile nou construite vor distruge habitatele plantelor și animalelor pe cale de dispariție.

„Este descurajant să-l vezi pe președintele Biden coborând la acest nivel, renunțând la legile de mediu ale națiunii noastre pentru a construi ziduri de frontieră ineficiente care ucid animalele sălbatice”, a declarat Laiken Jordahl, un avocat al conservării la Centrul pentru Diversitate Biologică.

Conform unei propuneri a Serviciului Vamal și Protecției Frontierelor din SUA, barierele vor consta din bolarzi mari încorporați într-o bază de beton, precum și porți, camere și echipamente CCTV.

Noua secțiune de zid va fi construită cu banii obținuți în timpul președinției lui Trump

Este pentru prima dată când administrația Biden și-a folosit puterile pentru a aproba construcția de noi ziduri, lucru care s-a făcut adesea în timpul mandatului lui Trump, când au fost construite aproximativ 80 km de zid nou și peste 643 km de bariere existente au fost modernizate.

Vorbind la Fox News miercuri, Trump l-a învinuit pe președinte că a provocat criza, abrogând politicile sale stricte de frontieră și că acum trebuie să le reintroducă.

„El trebuie să facă toate celelalte lucruri pe care le făceam noi”, a spus el.

Biden s-a confruntat cu critici din ce în ce mai mari cu privire la politicile sale de imigrare, ca urmare a unui val recent de migranți care trec în SUA. Poliția de frontieră a SUA a reținut 181.059 de persoane de-a lungul graniței de sud în august, comparativ cu 132.648 în iulie, potrivit ultimelor date.

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a declarat că 10.000 de oameni au ajuns la graniță în fiecare zi doar săptămâna trecută.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri