SUA și aliații lor avertizează China cu o „demonstrație de forță” în apele filipineze revendicate agresiv de chinezi

Data publicării:
oficiali ai flotelor americana si filipineza
Viceamiralul Karl Thomas și omologul său filipinez, Toribio Adaci Jr. Foto: Profimedia Imags

Forțele navale ale mai multor țări aliate au început, luni, exerciții comune în apele teritoriale ale Filipinelor, „o demonstrație de forță” menită să avertizeze China cu privire le costul continuării escaladării tensiunilor din regiune, relatează Reuters. Flotele Filipinelor, Statelor Unite, Regatului Unit, Japoniei și Canadei vor participa la exerciții.

Exerciţiile, cu peste 1.800 de participanţi, au loc după ce, săptămâna trecută, China a blocat accesul pescarilor filipinezi în cea mai disputată zonă maritimă, reciful Scarborough.

Manevrele „Sama Sama” din acest an se desfăşoară în sudul insulei Luzon şi cuprind exerciţii navale în domenii ca război anti-submarine, apărare aeriană, operaţiuni de căutare şi salvare, a transmis marina filipineză.

„Cu această demonstraţie de forţă şi angajamentul activ al aliaţilor şi partenerilor noştri, «Sama Sama» înseamnă mai mult decât simple exerciţii militare”, a declarat şeful marinei filipineze, contraamiralul Toribio Adaci, la deschiderea evenimentului.

„Este un simbol al parteneriatului nostru durabil şi al angajamentului nostru comun faţă de securitatea şi stabilitatea în regiunea Asia-Pacific”, a adăugat el.

China, tot mai agresivă în această regiune

În remarcile sale, viceamiralul Karl Thomas, comandantul Flotei a 7-a americane, a spus că „este important ca toate statele să aibă dreptul să navigheze şi opereze în Marea Filipinelor de Vest, libere de a fi constrânse, libere de a fi intimidate”.

Marea Filipinelor de Vest se referă la părţi din Marea Chinei de Sud revendicate de Filipine și unde regimul de la Beijing încearcă să-și demonstreze pretinsa hegemonie în ultima perioadă, mai ales în ce privește Taiwanul și situația complicată legată de insulă.

China pretinde „suveranitate indiscutabilă” asupra aproape tuturor celor aproximativ 3,3 milioane de kilometri pătrați din Marea Chinei de Sud, precum și asupra majorității insulelor din ea, chiar și asupra acelora aflate la sute de mile marine de China continentală. Unele dintre ele sunt însă revendicate, de asemenea, de Filipine, Malaezia, Brunei și Taiwan.

Citiți și: VIDEO Momentul când o navă a Pazei de Coastă chineze atacă o navă filipineză cu un tun cu apă

Cinci nave - două ale SUA şi câte una din Marea Britanie, Canada şi Japonia - participă la exerciţiile găzduite de Filipine până pe data de 13 octombrie.

Marinele din Australia, Franţa, Indonezia şi Noua Zeelandă sunt reprezentate de observatori şi experţi.

„Sunt încrezător că niciun potenţial agresor nu ar trebui să aibă altă impresie decât că aceasta este o echipă puternică de state, o echipă puternică de forţe navale (...) o singură marină care navighează şi operează împreună”, a adăugat viceamiralul Thomas.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri