SUA vinde Taiwanului sisteme antitanc în valoare de 180 de milioane de dolari

Data publicării:
M977_HEMTT_with_M136_Volcano_mine_dispensing_system
Vehicul M977 HEMTT cu sistem de punere de mine antitanc M136 Volcano. Foto: Wikipedia

Departamentul de Stat al SUA a aprobat miercuri vânzarea unor sisteme antitanc pentru Taiwan în valoare de 180 de milioane de dolari. Acestaeste cel mai recent contract de armament încheiat între această insulă autonomă şi principalul său aliat.

Taiwanul ar urma să primească sisteme antitanc Volcano, camioane, muniţie şi elemente de sprijin logistic, conform unui comunicat al Pentagonului, preluat de AFP și Agerpres.

Această vânzare „serveşte intereselor naţionale, economice şi de securitate ale SUA prin susţinerea eforturilor continue ale destinatarului său de a-şi moderniza forţele armate şi de a menţine o capacitate de apărare coerentă”, a explicat comunicatul.

Această vânzare de sisteme antitanc „nu va modifica echilibrul militar fundamental din regiune”, se precizează în anunţ.

China consideră Taiwanul drept o parte a teritoriului său care trebuie recucerit la un moment dat şi a devenit mai ameninţătoare faţă de insulă sub preşedinţia lui Xi Jinping.

Citește și: Taiwanul crește durata serviciului militar obligatoriu după ultimele acțiuni ale Chinei

În acest an, China a reacţionat cu furie la vizitele din Taiwan ale unor responsabili politici, în special americani, organizând importante manevre militare pentru a proteste împotriva venirii în august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, amplificând tensiunile la un nivel nemaiîntâlnit de decenii.

Preşedintele american Joe Biden a promulgat săptămâna trecută o lege privind cheltuielile din domeniul apărării, care prevede în special un ajutor militar de 10 miliarde de dolari pentru Taiwan.

Acest text permite furnizarea unui ajutor anual de până la două miliarde de dolari pentru Taiwan între 2023 şi 2027.

Anterior, ca răspuns la adoptarea acestui text de către Camera Reprezentanţilor din SUA, Beijingul a declarat că „se opune ferm ca SUA să se folosească de Legea de autorizare privind apărarea naţională pentru a adopta dispoziţii negative pe subiectul China”.

Ministerul taiwanez al Apărării a afirmat luni că Beijingul a desfăşurat în weekend 71 de avioane de luptă pentru a efectua exerciţii militare în jurul Taiwanului, într-una din incursiunile zilnice cele mai importante realizate vreodată în spaţiul aerian controlat de Taiwan.

Armata chineză a descris manevrele drept „un exerciţiu de atac” desfăşurat ca răspuns la „provocări” neprecizate şi la „complicitatea” între SUA şi Taiwan.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri