Casa Albă pregăteşte o nouă propunere pentru a obţine eliberarea a doi americani închişi în Rusia

Data actualizării: Data publicării:
John Kirby face declaratii
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe. Foto: Profimedia

Casa Albă pregăteşte Rusiei o nouă propunere pentru eliberarea a doi cetăţeni americani aflaţi în închisorile sale, a afirmat joi un purtător de cuvânt, scrie AFP.

„Lucrăm din greu pentru a vedea dacă putem veni cu o altă propunere care să aibă mai mult succes”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, după ce Moscova a respins o ofertă anterioară pentru a-i elibera pe jurnalistul publicaţiei Wall Street Journal Evan Gershkovich şi pe fostul puşcaş marin Paul Whelan.

Închis pentru spionaj în Rusia din 2018, Paul Whelan a declarat, într-un interviu publicat miercuri de BBC, că se simte „abandonat” de Statele Unite, pe care le-a acuzat de "trădare" deoarece nu au reuşit să-l repatrieze.

Deţinutul îşi petrece zilele confecţionând haine şi pălării într-o fabrică din închisoare. El a povestit că sunt -15 grade Celsius în interiorul închisorii unde, după cum a relatat, a fost agresat recent de un alt deţinut.

John Kirby a calificat drept „foarte deranjante” informaţiile potrivit cărora fostul militar este „ameninţat fizic”.

Evan Gershkovich, un jurnalist american de 32 de ani de la Wall Street Journal, care a lucrat, de asemenea, pentru agenţia France Presse la Moscova, a fost arestat de serviciile de securitate ruse în cursul unui reportaj la Ekaterinburg, în Urali, pe 29 martie 2023.

Reporterul este acuzat de spionaj, infracţiune pasibilă de 20 de ani de închisoare, însă el respinge aceste acuzaţii, la fel ca Washingtonul, publicaţia la care lucrează, apropiaţii şi familia sa, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Rusia a refuzat până în prezent toate ofertele făcute de Statele Unite pentru eliberarea celor doi americani, a declarat în urmă cu o săptămână purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, cerându-i preşedintelui Vladimir Putin „să negocieze cu bună-credinţă”.

„Am făcut mai multe oferte. Există o propunere nouă şi semnificativă pe care am făcut-o acum câteva săptămâni”, a afirmat purtătorul de cuvânt, subliniind că Moscova le-a „respins” pe toate.

El a răspuns astfel declaraţiilor preşedintelui rus care a spus că „speră” la un acord cu Washingtonul pe acest subiect.

Americanii şi ruşii au efectuat mai multe schimburi de prizonieri în trecut.

În urmă cu un an, Statele Unite au obţinut printre altele eliberarea lui Brittney Griner, baschetbalistă americană reţinută în Rusia, la schimb cu comerciantul rus de arme Victor But, cunoscut drept „negustorul morţii”. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri