Luarea de ostatici de la sinagoga din Texas a fost act terorist. Atacatorul a fost identificat

Data actualizării: Data publicării:
masina de politie langa sinagoga din colleyville
Sinagoga din Colleyville, Texas, a fost scena unei luări de ostatici care s-a soldat cu moartea agresorului Foto: Profimedia Images

Luarea de ostatici care a avut loc sâmbătă la o sinagogă din Texas a fost, de fapt, un act terorist. Declarația vine chiar de la președintele Statelor Unite, Joe Biden. Între timp, atacatorul a fost identificat în persoana lui Malik Faisal Akram, în vârstă de 44 de ani. El avea cetățenie britanică și era de origine pakistaneză.

De altfel, când a luat ostatici patru oameni în sinagogă, bărbatul a amenințat că-i va ucide, dacă autoritățile americane nu o vor elibera pe o cercetătoare din Pakistan, condamnată în Statele Unite la 86 de ani de închisoare pentru că a vrut să ucidă cetățeni americani. Aafia Siddiqui a fost condamnată în 2010 de un tribunal federal din New York pentru că a încercat să tragă asupra militarilor americani când era deţinută în Afganistan.

Ipoteza a fost confirmată, oarecum indirect, de președintele Joe Biden. „A fost un act de terorism. A fost ceva legat de cineva care este în închisoare de zece ani”, a spus el, fără a furniza mai multe amănunte. Președintele a adăugat că deocamdată nu e clar de ce bărbatul a vizat respectiva sinagogă.

La câteva ore după ce a luat ostatice patru persoane în sinagoga din Colleyville, atacatorul a fost de acord să elibereze una dintre ele, dar criza s-a prelungit apoi până la intervenția forțelor FBI. Agenții au pătruns în forță în sinagogă și l-au ucis pe individ, iar restul oamenilor au fost eliberați.

După ce suspectul a fost identificat, duminică, ministrul britanic de externe, Liz Truss, a condamnat şi ea acţiunea cetăţeanului britanic, calificând-o drept un act de terorism şi antisemitism. „Gândurile mele se îndreaptă spre comunitatea evreiască şi către toţi cei afectaţi de acest act reprobabil din Texas. Condamnăm acest act de terorism şi antisemitism”, a postat ea pe Twitter.

„În acest stadiu, nu există indicii privind implicarea unei alte persoane”, a comunicat poliţia federală americană într-un comunicat, precizând doar că anchetatorii continuă „să analizeze probele de la sinagogă” şi că investigaţiile continuă, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri