Președintele Joe Biden promite revenirea la diplomație: „America s-a întors. Diplomaţia a revenit”

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden vorbește la pupitru în fața unor microfoane și gesticulează cu mâna stângă.
Președintele Biden susține un discurs la Departamentul de Stat al SUA. Foto: Profimedia Images

În cadrul primului său discurs de politică externă în calitate de șef al statului, președintele american Joe Biden a promis revenirea la diplomație, subliniind necesitatea de a reconstrui alianţele SUA şi de a revendica rolul de lider mondial al ţării în fruntea căreia se află, transmite Agerpres.

Joe Biden a vizitat joi Departamentul de Stat al SUA, unde a apărat valorile clasice ale diplomaţiei americane - promovarea democraţiei şi a drepturilor omului - valori care, a declarat actualul preşedinte, au fost abandonate de Donald Trump.

„America s-a întors. Diplomaţia a revenit”, a declarat Biden adresându-se angajaților din cadrul Departamentului de Stat.

„Suntem o ţară care face lucruri mari, iar diplomaţia americană face ca acest lucru să se întâmple. Administraţia noastră este gata să preia rolul şi să ia din nou conducerea", a afirmat actualul președinte al SUA.

Reconstruirea alianțelor SUA, principalul scop al președintelui american

Discursul președintelui s-a bazat în mare partea pe modul în care administrația sa va revendica leadership-ul SUA și va coopera cu aliații săi, după patru ani în care Donald Trump a susținut o ideologie mai izolaționistă.

Biden a evidenţiat eforturile de a reconstrui relaţiile cu aliaţii SUA precum Canada, Australia, Japonia, Coreea de Sud şi membri ai Uniunii Europene și a anunțat, de asemenea, îngheţarea retragerii trupelor americane din Germania, precum şi încetarea sprijinului SUA pentru acţiuni ofensive în Yemen.

„Ne intensificăm diplomaţia pentru a pune capăt războiului din Yemen, un război care a creat o catastrofă umanitară şi strategică", a spus Biden.

De asemenea, președintele a menţionat că administraţia sa va sprijini o iniţiativă condusă de ONU care să impună o încetare a focului în Yemen şi să restabilească negocierile de pace.

Totodată, preşedintele american a anunțat că va semna un ordin executiv prin care să se revină la cifra de 125.000 de refugiaţi care să poată fi admişi în timpul primului an fiscal al administraţiei, număr în creștere față de cei 18.000 de refugiați admiși în 2020 în timpul mandatului lui Donald Trump.

O nouă abordare a politicii comerciale

Tensiunile continue cu Rusia, arestarea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, concurenţa cu China şi recenta lovitură de stat militară din Myanmar sunt toate priorităţi pe agenda politicii externe a administraţiei Biden, subiecte prezente în discursul său de joi.

Astfel, președintele Joe Biden a anunţat noi planuri pentru o politică externă a SUA pentru clasa de mijloc, inclusiv o nouă abordare a politicii comerciale.

„I-am spus clar preşedintelui Putin, într-o manieră foarte diferită de predecesorul meu, că s-au încheiat zilele în care SUA se supuneau în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei - imixtiune în alegerile noastre, atacuri cibernetice, otrăvirea cetăţenilor săi -”, a afirmat Biden. „Nu vom ezita să creştem costurile pentru Rusia”.

Cu toate acestea, noul preşedinte nu a vorbit despre măsurile concrete promise de consilierul său de securitate naţională Jake Sullivan menite să "tragă la răspundere Moscova" şi nu a spus aproape nimic despre strategia sa faţă de China, ţară considerată în mod unanim adversarul strategic numărul unu al SUA.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri