Regizorul Michael Moore: Trump ne va aduce moartea

Data publicării:
President-Elect Donald Trump Attends Annual Army Navy Football Game

Cineastul Michael Moore, un celebru autor de filme documentare nominalizate şi premiate cu Oscar, i-a avertizat pe compatrioţii lui americani, îndemându-i să „îşi păzească spatele”, deoarece preşedintele ales Donald Trump le „va aduce moartea”, informează contactmusic.com, citată de News.ro.

President-Elect Donald Trump Attends Annual Army Navy Football Game
Foto: Guliver/GettyImages

Într-un mesaj foarte lung pe care l-a publicat pe pagina sa de Facebook, Michael Moore a spus că a devenit tot mai îngrijorat din cauza lipsei de interes pe care Donald Trump o manifestă faţă de securitatea naţională.

Donald Trump, un magnat al industriei imobiliare, va fi învestit în funcţia de preşedinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie. El a dezvăluit recent faptul că nu participă la şedinţele zilnice de informare pe chestiuni de securitate, deoarece nu are nevoie să fie informat „din nou şi din nou despre acelaşi lucru”.

Michael Moore consideră că această atitudine va afecta profund Statele Unite după ce Donald Trump îşi va prelua prerogativele prezidenţiale în luna ianuarie.

„Aşadar, compatrioţii mei americani, atunci când următorul atac terorist se va produce - şi se va produce, ştim cu toţii acest lucru - şi după ce tragedia se va fi petrecut, după acele morţi şi distrugeri care ar fi putut fi prevenite, îl veţi vedea pe Donald Trump acţionând foarte repede pentru a da vina pe toată lumea cu excepţia lui. Va suspenda drepturile constituţionale. Va înlătura pe oricine pe care el îl consideră o ameninţare. Va declara război, iar Congresul lui - dominat de Partidul Republican - îl va susţine”, a scris Michael Moore în acel mesaj online.

Cineastul l-a îndemnat pe Donald Trump să analizeze cu atenţie exemplul dat de ultimul preşedinte american care obişnuia să nu ia în serios şedinţele de informare în domeniul securităţii naţionale - George W. Bush.

„Pe 6 august 2001, se afla într-o vacanţă de o lună în ferma lui din Texas. În acea dimineaţă, consilierii de la Casa Albă i-au predat dosarul cu informarea zilnică pe chestiune de securitate. A aruncat o privire asupra lui, l-a pus într-o parte şi a plecat la pescuit pentru tot restul zilei”, a dezvăluit Michael Moore.

„Titlul informării din acea dimineaţă, scris cu majuscule, era următorul: «Bin Laden e hotărât să lovească în interiorul Statelor Unite». În prima pagină se spunea şi cum plănuia Bin Laden să facă acel lucru: cu ajutorul unor avioane. George W. Bush nu şi-a părăsit ferma pentru a merge la lucru în următoarele patru săptămâni. În cea de-a cincea săptămână, Bin Laden a atacat Statele Unite, folosind avioane, pe 11 septembrie”, a adăugat celebrul cineast american în acelaşi mesaj.

Apoi, Michael Moore l-a criticat pe noul lider de la Casa Albă: „Era datoria ta să fii atent, să aperi ţara, dar tu erai prea ocupat să scrii mesaje pe Twitter şi să îl aperi pe Putin şi să numeşti membri ai unui cabinet care vor distruge realizările acestui guvern. Nu ţi-ai făcut timp pentru informarea zilnică despre siguranţa naţională”.

Regizorul Michael Moore a fost premiat cu Oscar pentru documentarul Bowling for Columbine” (2002). A fost din nou nominalizat la Oscar în 2008 cu documentarul Sicko”. Printre celelalte documentare celebre ale sale se numără producţii precum Fahrenheit 9/11” (2004), Capitalism: A Love Story” (2009) şi Where To Invade Next” (2015).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri