Trump se simte sabotat de serviciile secrete. Ce este „deep state”

Dan Stancu Data actualizării: Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
GRAND RAPIDS, MI - DECEMBER 9: President-elect Donald Trump looks on during a rally at the DeltaPlex Arena, December 9, 2016 in Grand Rapids, Michigan. President-elect Donald Trump is continuing his victory tour across the country. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Scurgerile de informații clasificate - care au culminat cu demisia consilierului Michael Flynn din Administrația Trump - au alimentat recent teoria că președintele SUA este sabotat de elita birocratică din serviciile secrete americane. Mulți dintre susținătorii liderului de la Casa Albă o numesc „deept state” și o văd ca pe o organizație ce acționează în secret, cu scopul final de a-l înlătura de la putere pe Trump, însă experții în securitate sunt de altă părere.

Donald Trump Speaks With Australian PM Turnbull From The White House
FOTO: Gulliver / Getty Images

Ordine executive apărute în spațiu public înainte să fie semnate oficial de președinte, conversații cu lideri străini scurse în presă, toate acestea i-au făcut pe cei din anturajul lui Donald Trump să afirme că membrii „deep state” ar pune la cale o lovitură de stat.

Scurgerile de informații nu sunt ceva nou, dar nivelul la care s-a ajuns este aproape fără precedent”, spune Elizabeth N. Saunders, profesor de științe politice la George Washington University. Conflictele instituționale au degenerat „în ceva mai de amploare și mai îngrijorător”, apreciază Saunders, care evită totuși să folosească termenul „deep state”.

În țări precum Egipt, Turcia sau Pakistan, „deep state” echivalează cu o rețea secretă de birocrați de rang înalt, care subminează și constrâng guvernele alese în mod democratic să acționeze într-un anume fel, servind scopurile puterii din umbră.

Lucrurile nu stau chiar așa în SUA, susțin experții în securitate. Marc Ambinder, autorul volumului, „Deep State: Inside The Government Secrecy Industry”, este de părere că, mai degrabă, informațiile scurse în presă au venit din interiorul Administrației Trump.

Marc Ambinder apreciază că îndepărtarea din Administrația Trump a lui Michael Flynn nu este rezultatul unei conspirații marca „deep state”. „Dar, desigur, prezentarea ei ca o conspirație este o metodă facilă de a invalida ceea ce știm că este adevărat, mai exact că președintele a avut anumite informații și nu le-a transmis și vicepreședintelui”, spune Marc Ambinder.

În opinia sa, în America, „deep state” este de fapt birocrația din domeniul securității naționale și al comunității de informații, păstrătorii secretelor, toți având o vechime cuprinsă între 10 și 30 de ani.

Încercările lui Donald Trump de a-și consolida puterea și de a și-o spori poate chiar dincolo de limitele constituționale au alertat, cu siguranță, elita serviciilor secrete. Dar acestea nu acționează în afara legii, ci își folosesc puterea acumulată în interiorul cadrului legal, comentează Foreign Policy.

Cine conduce serviciile secrete

S-ar putea să avem un deep state, dar nu este, nici pe departe, la fel de puternic ca în alte țări”, consideră Scott Shane, jurnalist New York Times specializat în securitate națională. Potrivit acestuia, în SUA sunt mai multe centre de putere care luptă pentru influență și nu se poate vorbi de o organizație secretă unită împotriva lui Donald Trump.

Pe de altă parte, Shane vine cu un exemplu care arată cum, chiar în temuta NSA, există o elită care ia deciziile și povestește că, în anii '90, agenția era condusă, de fapt, de adjunctul directorului în funcție. „Directorii vin și pleacă, dar directorii adjuncți rămân în funcție mai mult timp. Persoane din NSA mi-au spus că respectivul director adjunct a așteptat 1-2 ani să vadă dacă poate avea încredere în noul director, înainte de a-l informa în legătură cu programele strict secrete ale agenției”, precizează Scott Shane.

El adaugă faptul că, în SUA, scurgerile de informații sunt ceva obișnuit. În timpul Administrației George W. Bush, de exemplu, s-a aflat că CIA deține închisori secrete, că folosește tortura în achetarea suspecților de terorism și că NSA avea un program de interceptarea a conversațiilor populației. Acum, ca și atunci, este vorba despre persoane care dau drumul unor informații clasificate în spațiul public, nu despre o conspirație, susține Scott Shane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri