Suedia: Scurgerile din conductele Nord Stream au fost rezultatul acțiunii unui stat

Data publicării:
View taken from a Danish F-16 interceptor of the Nord Stream 2 gas leak just south of Dueodde, Denmark
Potrivit organizaţiilor de protecţiei a mediului, Nord Stream 1 şi 2 conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural - metan înainte de scurgeri. Foto: Profimedia Images

Scurgerile de gaz și avariile la conductele Nord Stream 1 și 2 sunt, foarte probabil, rezultatul acțiunii unui stat, a declarat, vineri, ministrul energiei din guvernul Suediei, Khashayar Farmanbar, conform Reuters.

„Este foarte probabil ca scurgerile de gaz să fi fost făcute în mod deliberat şi nu accidental şi este extrem de improbabil să fi fost făcute de altcineva decât un stat fără a fi fost detectate anterior”, a declarat Farmanbar înaintea unei reuniuni a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană, ce are loc la Bruxelles, vineri.

„Şi acest lucru ar trebui să fie văzut din actuala situaţie a securităţii în care se află Europa”, a adăugat oficialul suedez.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Miniştrii europeni ai energiei urmează să ia, vineri, o decizie privind ţintele de scădere a cererii şi facilităţile necesare pentru a reduce temerile consumatorilor legate de explozia preţurilor energiei, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, ministrul ceh al industriei Jozef Sikela, care participă la reuniunea de la Bruxelles, a spus că „bătălia decisivă va fi în această iarnă”.

La rândul ei, ministra energiei austriacă, Leonore Gewessler, a spus că Austria nu a văzut până acum vreo propunere de plafonare a gazului natural importat care să garanteze livrări suficiente către Europa.

„Pe de o parte sunt conştientă că unele state membre UE au opinii diferite pe acest subiect, dar pe de altă parte trebuie să fie clar că Austria este dependentă de importurile de gaz natural şi de importurile de gaz rusesc. În toate aceste propuneri, nu am văzut vreo certitudine că partenerii care ne furnizează nouă ar livra suficient gaz către Europa dacă nu suntem pregătiţi să plătim preţul cerut”, a explicat Gewessler la sosirea la reuniunea cu omologii săi din UE. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri