Talibanii au înțesat capitala Kabul cu sute de difuzoare la care se vor transmite rugăciuni

Data actualizării: Data publicării:
Afgani care se roagă
Talibanii le cer cetățenilor să se roage mai mult și instalează noi sute de difuzoare. Foto: Profimedia Images

Talibanii impun reguli tot mai stricte. După o serie de decizii prin care au fost limitate drepturile şi libertăţile femeilor, Ministerul afgan pentru Prevenirea Viciilor şi Promovarea Virtuţii îndeamnă oamenii să devină mai credincioși. În acest sens a ordonat instalarea a încă 400 de difuzoare în mai multe cartiere din capitala afgană Kabul pentru ca rugăciunile să fie auzite în fiecare colț al orașului.

''Sub guvernul precedent, au fost retrase difuzoare şi locuitorii nu erau în măsură că asculte Azanul (chemarea la rugăciune a musulmanilor)'', a scris ministerul pe Twitter, completând că prin instalarea difuzoarelor se dorește ca oamenii să se roage mai mult, transmite AFP.

Totodată, ministerul afgan a anunțat că numeroase dughene şi alte locuri neutilizate au fost transformate în moschei, pentru ca oamenii să aibă unde să se roage.

De la revenirea la putere în august 2021, talibanii au impus o interpretare extrem de riguroasă a islamului şi au introdus treptat reguli tot mai stricte, limitând foarte mult drepturile şi libertăţile femeilor.

Şcolile secundare pentru fete au fost închise. Femeile funcţionar sunt excluse de la majoritatea locurilor de muncă publice sau primesc o sumă de bani infimă pentru a rămâne acasă. De asemenea, femeile nu au permisiunea de a călători singure în afara oraşului lor şi trebuie să poarte vălul integral.

În noiembrie, talibanii au anunţat că femeile nu mai dreptul de a frecventa parcurile şi grădinile din Kabul.

La începutul lunii, liderul suprem taliban Hibatullah Akhundzada le-a ordonat judecătorilor să aplice toate aspectele shariei (legea islamică), inclusiv execuţii publice, lapidări sau chiar amputări de membre în cazul hoţilor.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri