Talibanii și-au executat un fost lider înainte ca acesta să fugă în Iran

Data publicării:
Taliban mark first year in power in Afghanistan with national holiday
Talibanii și-au executat un fost comandant. Foto: Profimedia Images

Talibanii l-au ucis pe unul dintre foștii lor lideri, care era cunoscut drept primul comandant al grupării provenind din comunitatea minoritară șiită Hazara, au confirmat miercuri oficialii talibani, adăugând că acesta s-a răzvrătit împotriva guvernului, scrie Reuters.

Mawlawi Mahdi a fost împușcat mortal de forțele talibane în apropierea graniței cu Iranul în timp ce încerca să fugă din țară, a anunțat ministerul apărării într-un comunicat.

Numirea lui Mahdi în funcția de comandant în urmă cu câțiva ani a fost prezentată ca un exemplu al schimbării de poziție a talibanilor față de minorități. El a fost în centrul atenției după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în urma retragerii forțelor occidentale anul trecut.

Talibanii sunt adepți ai ramurii sunnite a islamului și anterior erau asociați aproape exclusiv cu etnia paștună. Mai recent, grupul a căutat să includă membri ai altor etnii și câțiva șiiți.

Hazara, originari din munții centrali ai Afganistanului, sunt cel mai mare grup etnic al țării, în principal șiit. După ce talibanii au format un guvern anul trecut, Mahdi a primit postul de șef al serviciului de informații într-o provincie centrală.

Motivul rupturii dintre Mahdi și talibani nu a fost făcut public, dar încă din iunie, ministerul apărării a vorbit despre o operațiune de eliminare împotriva rebelilor din nordul Afganistanului.

Ministerul Apărării l-a descris miercuri pe Mahdi drept „liderul rebelilor” dintr-un district din provincia nordică Sar-e-Pol.

O sursă talibană a declarat pentru Reuters că Mahdi s-a certat cu talibanii și s-a revoltat împotriva conducerii grupului.

Declarația spunea că a fost ucis la Herat, aproape de granița cu Iranul majoritar șiit, unde încerca să fugă.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri