Turcia îi răspunde Ucrainei și spune că nu poate opri navele de război rusești care intră în Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
Navă militară rusească navighează strâmtoarea Bosfor în apropiere de Istanbul
Turcia va crește de 5 ori taxa pentru navele care tranzitează strâmtorile Bosfor şi Dardanele Foto: Profimedia Images

Turcia nu poate opri navele de război rusești care intră în Marea Neagră prin strâmtorile sale, așa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internațional care permite navelor să se întoarcă la baza lor de origine, a declarat vineri ministrul de externe turc, citat de Reuters.

Ucraina a făcut apel la Turcia să blocheze trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, care oferă cale navigabilă către Marea Neagră, după ce Moscova a lansat joi un atac armat pe mai multe fronturi asupra Ucrainei ce se desfășoară de pe uscat, aer și mare.

Forțele ruse au debarcat în porturile Ucrainei de la Marea Neagră și de la Marea Azov, ca parte a invaziei.

Conform Convenției de la Montreux din 1936, Turcia deține controlul asupra strâmtorilor și poate limita trecerea navelor de război în timpul războiului sau dacă este amenințată, dar cererea venită de la Kiev a pus guvernul de la Ankara într-o poziție dificilă, deoarece acesta încearcă să își gestioneze angajamentele occidentale și legăturile strânse cu Rusia.

Aflat într-o vizită în Kazahstan, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a spus că Turcia studiază cererea Kievului, dar a spus că Rusia are dreptul, în temeiul Convenției, de a întoarce navele la baza lor de origine.

Prin urmare, chiar dacă Turcia ar decide în urma unui proces legal să accepte cererea Ucrainei și să închidă strâmtorile navelor de război rusești, a spus oficialul, acestea ar fi împiedicate doar să călătorească în cealaltă direcție, departe de baza lor de origine în Mediterană.

„Dacă țările implicate în război fac o cerere de a-și întoarce navele la bazele lor, acest lucru trebuie permis”, a declarat cotidianul Hurriyet, citat de Cavusoglu.

Echilibristica Turciei

Cavusoglu a adăugat că experții juridici turci încă încearcă să stabilească dacă conflictul din Ucraina ar putea fi definit ca un război, ceea ce ar permite invocarea mandatelor Convenției.

Ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasyl Bodnar, a declarat vineri că Kievul așteaptă un „răspuns pozitiv” din partea Ankara la cererea sa.

Cavusoglu a reiterat, de asemenea, opoziția Ankarei față de impunerea de sancțiuni economice împotriva Rusiei, o poziție care a diferențiat Turcia de majoritatea aliaților săi din NATO, care au anunțat deja astfel de măsuri.

Turcia a cultivat în ultimii ani legături bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. A spus că atacul rusesc este inacceptabil și că sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, dar a evitat să folosească cuvinte precum „invazie” pentru a descrie ceea ce se întâmplă.

Ankara a urmărit cooperarea cu Moscova în domeniul apărării și energiei, dar a vândut și drone Ucrainei și a încheiat un acord pentru a le co-produce. De asemenea, Turica este unul din statele care se opune politicilor ruse din Siria și Libia, iar în 2014 s-a opus anexării ilegale a Crimeei de către Rusia lui Vladimir Putin.

Citește și: Echilibristica Turciei în relația cu Rusia și NATO. De ce prietenia dintre Erdogan și Putin stă „pe muchie de cuțit”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri