Turismul european ar putea să se redeschidă, în această vară, pentru americanii vaccinați

Data actualizării: Data publicării:
Turist în cameră de hotel
Turist care se cazeaza in camera de hotel. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Getty Images

Turiștii americani ar putea să călătorească din nou în vacanță în Europa începând din această vară dacă se vaccinează împotriva Covid-19. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a sugerat că americanii care și-au finalizat schema de vaccinare vor putea vizita Uniunea Europeană, relatează The Guardian.

Pentru ca acest lucru să devină posibil, Uniunea Europeană ar trebui să relaxeze restricțiile severe actuale – călătoriile non-esențiale sunt permise doar din Australia, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud și Thailanda.

Pentru a putea ajunge pe această listă verde, țările trebuie să aibă o rată de incidență nu mai mare de 25 de cazuri de Covid la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile și nu mai mult de 4% teste pozitive în ultima săptămână. Lista țărilor este actualizată în fiecare săptămână.

Șefa Comisiei a sugerat, însă, că aceste reguli ar putea fi schimbate la timp pentru a coincide cu sezonul turistic de vară și pentru a lua în calcul acoperirea vaccinală.

Americanii, din câte văd, folosesc vaccinuri aprobate de EMA. Un lucru e clar, toate cele 27 de state membre vor accepta necondiționat turiștii care s-au vaccinat cu seruri aprobate de EMA”, a spus Ursula von der Leyen.

Ea a adăugat, însă, că o eventuală decizie va ține cont de situația epidemiologică, dar și că aceasta se îmbunătățește în Statele Unite.

Săptămâna trecută, diplomații europeni au redeschis discuția privind criteriile folosite pentru a redeschide Europa pentru turiști - ratele de vaccinare din mai multe părți ale lumii „susțin actualizarea abordării noastre în ce privește călătoriile non-esențiale în UE”.

Deși țările nordice sunt rezervate în ce privește redeschiderea pentru turiști, guvernele Spaniei și Greciei, printre altele, susțin cu fermitate redeschiderea pentru a își putea revitaliza sectoarele turistice.

Uniunea Europeană își pregătește sistemul bazat pe „pașaportul de vaccinare”, prin care persoanele care călătoresc vor putea dovedi că sunt vaccinate anti-Covid, că au fost testate negativ sau că au trecut deja prin infecție.

Săptămâna trecută, Ursula von der Leyen a precizat că va ține de statele membre dacă vor face propriile aranjamente privind deschiderea pentru turiștii care prezintă astfel de pașapoarte. Grecia a anunțat deja că își deschide granițele pentru turiști americani care dovedesc că au fost vaccinați. Anterior și Italia anunțase că toți turiștii vaccinați sunt bineveniți în peninsulă.

Citiți și: În ce țări putem călători cu certificatul de vaccinare anti-COVID

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri