Ucraina condamnă planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidenţiale în 2024 pe teritoriul ocupat

Data publicării:
vladimir putin
Vladimir Putin a decis să candideze la alegerile prezidențiale de anul viitor, potrivit unor surse Reuters. FOTO: Profimedia Images

Ucraina a condamnat, sâmbătă, cu fermitate planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidenţiale în primăvara anului viitor pe teritoriul ocupat, angajându-se să îi pună sub acuzare pe toţi observatorii trimişi să le monitorizeze, transmite Reuters, potrivit News.ro. 

Camera superioară Parlamentului Rusiei a stabilit săptămâna aceasta ca alegerile prezidenţiale ale ţării să aibă loc în martie anul viitor, iar preşedintele Valentina Matvienko a declarat că locuitorii din patru regiuni ucrainene ocupate vor putea vota pentru prima dată.

Rusia susţine că a anexat regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporijia şi Herson din estul şi sudul Ucrainei, în timpul referendumurilor de anul trecut, dar nu controlează pe deplin niciuna dintre ele.

De asemenea, a confiscat peninsula Crimeea din Marea Neagră de la Ucraina în 2014.

„Solicităm comunităţii internaţionale să condamne cu hotărâre intenţia Rusiei de a organiza alegeri prezidenţiale în teritoriile ucrainene ocupate şi să impună sancţiuni celor implicaţi în organizarea şi conduita lor”, a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei într-un comunicat.

De asemenea, a avertizat ţările să nu trimită observatori la „pseudo-alegeri”, spunând că infractorii se vor „confrunta cu răspunderea penală”.

„Orice alegeri din Rusia nu au nimic de-a face cu democraţia. Ele servesc doar ca un instrument de menţinere a regimului rus la putere”, a spus ministerul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri că va candida din nou la preşedinție, o mişcare care îl poate menţine la putere până în 2030.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri