Ucraina „curtează” Africa și vrea să lovească influența Rusiei în „Sudul Global”. Kuleba merge în turneu în țări africane

Data publicării:
Dmitro Kuleba strânge mâna ministrului marocan de externe cu steagurile Marocului și Ucrainei în spate
Ministrul marocan de externe l-a primit pe omologul ucrainean, la Rabat, în data de 22 mai. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a început un turneu diplomatic în Africa, în această săptămână, într-o încercare de a accentua eforturile ucrainene de a diminua influența pe care Rusia o are în așa-zisul „Sud Global” și de a stabili viziunea ucraineană pentru pace ca fiind singura posibilă, relatează Reuters.

Kuleba a declarat că prioritatea sa în acest turneu este aceea de a convinge țările africane să susțină planul de pace al președintelui Volodimir Zelenski. Șeful diplomației de la Kiev a început turneul cu o călătorie în Maroc.

Este vorba de un al doilea astfel de turneu de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

„Negocieri importante ne așteaptă cu lideri și companii africane”, a scris Kuleba pe Instagram, menționând și că intenționează să obțină sprijin pentru un flux neîntrerupt de grâne ucrainene transportate prin Marea Neagră și să obțină noi oportunități pentru companiile ucrainene.

Turneul lui Kuleba vine după mai multe călătorii ale președintelui Volodimir Zelenski – mai întâi în Europa, în vizită în capitalele principalelor puteri europene, Germania, Franța și Italia, mai apoi cu o vizită la un summit al statelor arabe și încheind cu o participare la summit-ul G7 de la Hiroshima.

Analiștii spun că Ucraina își accelerează eforturile de a „curta” așa-zisul „Sud Global”, un termen care include America Latină, Africa și o mare parte a Asiei. Acest efort al Ucrainei a devenit tot mai important, în condițiile în care au apărut numeroase alte planuri „rivale” de pace în mai multe capitale.

China, care a propus și ea un plan de pace pro-Kemlin, a trimis, recent, un reprezentant diplomatic de top la Kiev, Moscova și în alte capitale europene. Africa de Sud anunța, săptămâna trecută, că Ucraina și Rusia au fost de acord să discute un plan de pace cu liderii africani. Vaticanul a anunțat, de asemenea, că are un plan propriu de pace.

„Urgența cu care acționează Ucraina vine din cauza apariției acestor planuri de pace. La un moment dat, Ucraina a realizat că a acționat prea puțin în Sudul Global, vreme de mulți, mulți ani”, spune Aliona Getmanciuk, expertă la New Europe Center, un think-tank din Kiev, conform Reuters.

Ucraina intensifică eforturile în Africa

Poziția Ucrainei este că formula de pace în zece puncte a lui Zelenski, care prevede retragerea Rusiei din toate teritoriile ucrainene ocupate, trebuie să fie baza pe care se construiește orice încheiere a războiului lui Putin în Ucraina.

La summit-ul G7, președintele ucrainean a propus organizarea unui summit de pace global în iulie pentru a promova această formulă. Șeful diplomației daneze a declarat, luni, că Danemarca este pregătită să-l organizeze la Copenhaga.

Lars Lokke Rasmussen a declarat că este „necesar să accentuăm interesul și implicarea unor țări precum India, Brazilia și China”.

Deși Occidentul a sprijinit masiv Ucraina cu ajutor militar, financiar și umanitar, Rusia a acționat prin consolidarea relațiilor sale cu puterile din Sudul Global, inclusiv prin vânzarea unei cantități tot mai mari de energie în țări ca India și China.

În același timp, Rusia își consolidează relațiile economice și militare cu țări din Africa de ani de zile și intenționează să organizeze un summit Africa-Rusia în Sankt Petersburg, în luna iulie. Ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, a făcut și el un turneu pe continentul african, anul trecut. De atunci, a mai vizitat de două ori.

„Există o temere crescândă în Europa și Ucraina că acest război va ajunge să fie văzut ca un conflict pur european și că alte țări nu trebuie să se mai îngrijoreze cu privire la el și nici să-l condamne”, spuen Nigel Gould-Davies, expert la Internațional Institute for Strategic Studies.

„Ce vedem acum este că Europa și Ucraina răspund la eforturile concertate ale Rusiei de a crea narativul că nu e nevoie de condamnarea războiului și că nu există consecințe pentru menținerea relațiilor cu Rusia”, a adăugat el.

Kuleba nu a precizat ce țări urmează să viziteze în acest nou turneu din Africa. În cel precedent, el a mers în Senegal, Coasta de Fildeș, Ghana și Kenya.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri