Ucraina îl contrazice pe Erdogan: Nu există un consens cu Rusia în ceea ce privește cele 4 puncte menționate de președintele Turciei

Data actualizării: Data publicării:
Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe. Foto: Profimedia Images

Limba ucraineană este și va fi singura limbă de stat în Ucraina, precizează vineri Ambasada Ucrainei la București, care transmite o declarație a ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, potrivit căruia nu există un consens cu Rusia nici în această privință și nici în legătură cu alte trei puncte despre care președintele Turciei, Recep Erdogan, care încearcă o mediere între Kiev și Moscova, afirmase că s-ar contura un acord.

Ambasada Ucrainei în România a publicat pe Facebook o declarație a ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în legătură cu procesul de negociere cu Federația Rusă, după ce presa a citat unele comentarii ale președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan pe acest subiect.

„Țara noastră este sincer recunoscătoare părții turcești și în special președintelui Erdogan pentru asistența politică și umanitară, precum și pentru eforturile diplomatice menite să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În același timp, este important să evaluăm situația în mod obiectiv.
Nu există un consens cu Rusia în ceea ce privește cele patru puncte menționate de președintele Turciei. În special, limba ucraineană este și va fi singura limbă de stat în Ucraina”, precizează ministrul de externe al Ucrainei.

Ce a spus Erdogan

Potrivit declarațiilor președintelui turc Recep Erdogan, citate de agențiile dpa și AFP, Kievul şi Moscova sunt de acord asupra a patru puncte de negociere din şase - renunţarea de către Ucraina la aderarea la NATO, retragerea obstacolelor în calea folosirii limbii ruse, acceptarea unei dezarmări parţiale, garanţii de securitate -, însă părţile rămân în dezacord cu privire la probleme teritoriale. „Însă Ucraina este, desigur, un stat. Iese din discuţie (pentru Kiev) să accepte o dezarmare completă, dar partea ucraineană este pregătită să facă (unele) compromisuri”, a dat asigurări Erdogan, precizând că discuţiile sunt mai dificile în privinţa statutului regiunii separatiste Donbas şi a peninsulei Crimeea.

Kievul îi sugerează Ankarei să aplice sancțiuni Rusiei

„În general, clasificarea subiectelor-cheie ale negocierilor în patru sau alte patru puncte este incorectă. În subgrupurile de delegații se discută în același timp multe aspecte diferite”, a reacținat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. „Procesul de negociere este foarte dificil. Delegația ucraineană a adoptat o poziție fermă și nu renunță la cererile sale. Insistăm, în primul rând, asupra încetării focului, a garanțiilor de securitate și a integrității teritoriale a Ucrainei”, precizează el.

În finalul declarației, Dmitro Kuleba, transmite o nemulțumire voalată, facând aluzie la faptul că Turcia nu a aplicat toate sancțiunile internaționale adoptate împotriva Rusiei: „Ucraina va continua dialogul cu Turcia și cu alte părți interesate pentru a restabili pacea pe teritoriul ucrainean. Sperăm că Turcia, în calitate de prieten și partener strategic al Ucrainei, își va continua, de asemenea, sprijinul pe toate căile. Profitând de această ocazie, aș dori să vă reamintesc că introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei și consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei sunt factori nu mai puțin semnificativi pentru oprirea mașinăriei militare rusești și pentru realizarea progreselor dorite în cadrul negocierilor. O astfel de strategie tripartită - sancțiuni, sprijin militar, negocieri - nu ar trebui să fie pusă la îndoială”.

AFP: Negocierile ruso-ucrainene. Ambele părți recunosc că sunt departe de o înțelegere

Negocierile ruso-ucrainene menite să pună capăt războiului declanşat de invazia Rusiei asupra Ucrainei nu avansează în punctele principale, a declarat vineri negociatorul-şef al Moscovei, Vladimir Medinski, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Negociatorul a spus că există o apropiere a pozițiilor, însă asupra unor aspecte mai puţin importante, menționează AFP.

„Poziţiile converg numai asupra punctelor secundare. Însă asupra principalelor (chestiuni) politice, stăm pe loc”, a precizat Medinski, care este consilier al președintelui Vladimir Putin.

negocieri ruso ucrainene 7 martie 2022 profimedia-0666866812
Delegațiile ucraineană și rusă s-au întâlnit față în față la 7 martie 2022. Delegația rusă a fost condusă de Vladimir Medinski, consilier al președintelui Putin (dreapta, în centru) Foto: Profimedia Images

Care sunt condițiile de pace ale Moscovei

El a declarat că Moscova insistă asupra semnării unui „tratat exhaustiv”, care să cuprindă cererile Moscovei asupra neutralităţii, demilitarizării şi „denazificării” Ucrainei, precum şi recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeii şi independenţa celor două „republici” separatiste proruse din Donbas.

Potrivit lui Medinski, Kievul este „preocupat în special de obţinerea unor garanţii de securitate din partea unor puteri terţe în cazul în care nu va putea intra în NATO”, o poziţie „absolut de înţeles”.

Începute cu întâlniri fizice între cele două delegaţii, negocierile ruso-ucrainene se desfăşoară în prezent online într-un ritm aproape zilnic. Deşi după primele contacte cele două părţi manifestaseră un anumit optimism, în ultimele zile ele au recunoscut divergenţe semnificative, în timp ce pe plan militar ofensiva rusă se află în impas ca urmare a puternicei rezistenţe ucrainene.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat Kievul că „îşi schimbă poziţia constant şi renunţă la propriile propuneri”, presupunerea lui fiind că Ucraina este influenţată în acest sens de SUA.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a precizat şi el vineri că procesul de negociere este foarte dificil şi a confirmat că în actualul stadiu al tratativelor nu se întrevede un „consens” cu Moscova.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri