Ucrainenii au rămas fără posibilitatea de a comunica după ce 1.300 de unități Starlink s-au oprit. Musk negociază cu Pentagonul

Data publicării:
Elon Musk vorbește la microfon pe scenă.
Casa Albă: Atacurile lui Musk la adresa lui Fauci sunt "revoltătoare" și "incredibil de periculoase". Foto: Profimedia

Ucraina ar putea pierde accesul  la serviciul crucial de internet Starlink al lui Elon Musk în plin război. Potrivit CNN, peste 1.300 de unități au fost deconectate în ultimele săptămâni, din cauza lipsei finanțării. Deși Musk a spus că va continua să sprijine guvernul de la Kiev indiferent de disponibilitatea Departamentului american al Apărării de a oferi finanțare, SpaceX și Pentagonul încă sunt în negocieri. 

În septembrie, SpaceX a cerut Pentagonului să preia finanțarea pentru Starlink în Ucraina, de care armata ucraineană depinde în mare măsură pentru comunicații. Compania a argumentat că nu poate finanța în continuare operațiunile de terminal pentru Ucraina.

Ulterior, Musk s-a răzgândit, spunând că Starlink va funcționa în Ucraina indiferent de disponibilitatea Departamentului american al Apărării de a oferi finanțare.

În pofida anunțului lui Musk că și-a retras cererea adresată Pentagonului, discuțiile privind finanțarea de către agenție a terminalelor continuă.

„Negocierile sunt în plină desfășurare. Toată lumea din clădirea noastră știe că îi vom plăti”, a declarat un oficial de rang înalt al Pentagonului pentru CNN, adăugând că departamentul este nerăbdător să aibă angajamente în scris „pentru că ne facem griji că se va răzgândi”.

Deconectarea a început la 24 octombrie și a fost descrisă de o persoană informată despre situație ca fiind o „problemă uriașă” pentru armata ucraineană. Potrivit sursei, terminalele au fost deconectate din cauza lipsei de finanțare.

Musk negociază cu Pentagonul

SpaceX percepea armatei ucrainene 2.500 de dolari pe lună pentru a menține conectate fiecare dintre cele 1.300 de unități, ceea ce a dus costul total la aproape 20 de milioane de dolari până în septembrie, a precizat persoana informată în acest sens. În cele din urmă, aceștia nu și-au mai putut permite să plătească.

Înainte ca terminalele să fie complet deconectate, ministerul ucrainean al Apărării le-a cerut omologilor săi britanici, la începutul lunii octombrie, să plătească o factură lunară de 3,25 milioane de dolari. Potrivit unui oficial britanic, în urma discuțiilor dintre ministere, „s-a decis că există capacități militare mai prioritare”. 

Un oficial ucrainean de rang înalt a confirmat deconectarea terminalelor pentru CNN, precizând că tehnologia Starlink e foarte importantă în război.

Potrivit SpaceX, în Ucraina există aproape 20.000 de terminale Starlink, majoritatea fiind achiziționate integral sau parțial cu finanțare externă, în special de la guvernele SUA, Poloniei și Marii Britanii.

Miercuri, Musk a participat la o ceremonie pentru US Space Force, la care au participat și secretarul Apărării, Lloyd Austin, și generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri