Ucrainenii au „străpuns” Rusia 850 de kilometri cu drone de atac. Două dispozitive au fost doborâte în Novgorod, în nordul Rusiei

Data publicării:
O telecomandă de control pentru drone ținută în mână de un soldat ucrainean
Un soldat dirijează o dronă. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Apărarea anti-aeriană rusească a doborât, duminică, două drone ucrainene în regiunea Novgorod, la aproximativ 850 km. depărtarea de granița ruso-ucraineană, a transmis ministerul apărării de la Moscova. Potrivit autorităților ruse, atacul a avut loc în jurul orei locale 15:30.

În acest timp, autoritatea aeronautică rusă a anunţat restricţionarea operaţiunilor pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg pentru asigurarea securităţii zborurilor civile, fără a oferi alte explicaţii. Mai devreme, ministerul rus pentru urgențe a anunţat că două persoane au fost rănite într-un incendiu declanșat la câţiva kilometri de aeroport.

Nu este clar dacă există o legătură între acest incendiu şi dronele ucrainene doborâte deasupra regiunii Novgorod, situată la sud de Sankt Petersburg.

Ucraina recurge tot mai mult la astfel de tactici de război asimetric pentru a compensa situația grea de pe front şi deficitul de muniţie. Drone ucrainene sunt, astfel, lansate nu doar pentru a lovi ţinte strict militare, ci şi ţinte civile cu importanţă militară sau logistică pentru armata rusă, chiar şi pe teritoriul Rusiei, cum ar fi rezervoare de combustibil, fabrici siderurgice sau elemente ale infrastructurii feroviare.

Armata ucraineană a dezvoltat mai multe tipuri de drone pentru atacuri de acest fel, potrivit Ucrainei unele dintre acestea având o rază de acţiune de circa o mie de kilometri, atacul de duminică fiind o confirmare în acest sens.

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a anunţat, joi, la Kiev, că Regatul Unit va furniza armatei ucrainene anul acesta peste 10.000 de drone, inclusiv drone de atac. În plus, guvernul britanic a anunţat, luna trecută, o colaborare cu Letonia pentru organizarea unei coaliţii care să producă şi să livreze Ucrainei drone „pe scară extinsă şi la preţuri rezonabile”.

Rusia mizează, de asemenea, tot mai mult pe drone în războiul cu Ucraina, atât pentru atacuri în zona liniei frontului cât şi la distanţă, dezvoltând la rândul ei mai multe tipuri noi de drone, în timp ce foloseşte şi mijloace performante de război electronic pentru neutralizarea dronelor lansate de armata ucraineană.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri