UE păstrează sancțiunile împotriva lui Rotenberg, un apropiat al lui Putin

Data publicării:
putin rotenberg intim

Justiția europeană a confirmat miercuri înghețarea activelor bancare din Uniunea Europeană ale omului de afaceri Arkadi Rotenberg, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și fostul său partener de judo, sub acuzația că a adus atingere suveranității Ucrainei prin activitățile sale în Crimeea, transmit AFP și DPA, citate de Agerpres.

putin si rotenberg the times

Curtea de Justiție a UE (CJUE) 'acceptă parțial' recursul în anulare al domnului Rotenberg, invalidând sancțiunile pentru perioada iulie 2014 — martie 2015, se arată într-un comunicat al CJUE.

Instanța europeană a confirmat însă măsurile restrictive (înghețarea averilor și interdicția de a intra pe teritoriul UE) pentru perioada martie 2015 — septembrie 2016.

''Arkadi Rotenberg este o cunoștință de multă vreme a președintelui Putin și fostul său sparring-partner la judo. El și-a extins averea în timpul președinției Putin'', a menționat CJUE.

După anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014, decizie considerată ilegală, UE a adoptat măsuri restrictive față de demnitari și companii ruse cu activități în această peninsulă.

De asemenea, și Statele Unite, în timpul administrației Obama, a declarat indezirabile o serie de persoane apropiate de Vladimir Putin, între care s-a aflat și Rotenberg. 

În compensație pentru pierderile suferite de oligarhi de pe urma înghețării afacerilor în mai multe țări occidentale, Moscova a adoptat o lege care îi despăgubește pe aceștia, denumită și legea Rotenberg. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri