Aderarea României la Schengen. T. Băsescu: „Nu ne ajută votul dat de Parlament pentru modificarea legii administrației locale”

Data publicării:
basescu cu rompuy

„Am folosit această oportunitate – sigur, pregătind întâi cele două motoare: pe doamna Merkel și pe președintele Hollande – pentru o minută care se anexează concluziilor de astăzi referitoare la spațiul de securitate și justiție (spațiul Schengen) în care se revine la decizia Consiliului European din 2012 , când am fost foarte aproape să obținem intrarea în Schengen, dar au fost evenimentele din vară care au pus totul în stand-by, deci se revine la decizia Consiliului European de a se discuta în primul consiliu JAI problema accesului în spațiul Schengen a României și Bulgariei”, a anunțat președintele Traian Băsescu la Bruxelles, acolo un a participat la Consiliul European de vară.

Președinția Uniunii Europene este preluată, de la 1 iulie, de Italia, țară care a sprijinit aderarea României la Schengen.

„A fost inițiativa noastră și a fost ca atare preluată în minuta care se anexează concluziilor Consiliului, ceea ce este foarte important, pentru că eu am spus-o, până la sfârșitul mandatului, am și acest obiectiv: să începem procesul de intrare, de acces în spațiul Schengen, fie că-l vom începe numai cu aeroporturile, dar procesul trebuie să înceapă”, a declarat șeful statului, al cărui mandat se încheie în luna decembrie.  

„Nu ne ajută din acest punct de vedere votul dat în Parlament pentru modificarea legii administrației locale”, a punctat președintele. El a spus că va trebui să aibă o discuție cu factorii politici, pentru a le cere „să se abțină” până când se găsește o formulă convenabilă cu noua Comisie Europeană, în așa fel încât „să nu se așeze o nouă motivație legată de funcționarea instituțiilor anticorupție, în speță, aici, ANI, și să avem o nouă amânare”, a explicat președintele.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri