Alegeri Cehia. Opoziția câștigă scrutinul și îl înlătură de la putere pe premierul miliardar Andrej Babis

Data actualizării: Data publicării:
andrej babis
Premierul Cehiei, Andrej Babis. Foto: Getty Images

Coaliţia Împreună a opoziției de centru-drepata a învins în alegerile legislative din Cehia formațiunea populistă a premierului Andrej Babis, ANO, anunță Reuters, care califică rezultatul ca fiind o surpriză. Coaliția câștigătoare s-a angajat să formeze un nou guvern împreună cu alte formațiuni, cu care va avea majoritatea în parlament. 

Coaliția Împreună și celălalt grup al opoziției, format din Partidul Piraţilor şi Partidul Primarilor, vor avea împreună 108 din cele 200 de locuri ale camerei inferioare a parlamentului, potrivit unui calcul al televiziunii cehe, mai scrie Reuters. 

Acest lucru le va da posibilitatea să-l înlocuiască pe Babis și cele două partide aliate, care nu au mai trecut pragul electoral în alegerile care au durat două zile și care s-au încheiat sâmbătă la prânz.

Babis, 67 de ani, s-a confruntat cu un val de critici în campanie, fiind acuzat de proasta gestionare a pandemiei de coronavirus, creșterea datoriilor și administrarea propriilor interese de afaceri. El a negat toate acuzațiile.

„Avem o șansă să stopăm creșterea datoriilor și să rămânem parte a Europei democratice”, a declarat liderul Împreună, Petr Fiala, 57 de ani, fost lector de științe politice și rector la universitate, potrivit Reuters.

„În următoarele 24 de ore vom demara negocierile cu Pirații/Primarii. Rezultatele sunt clare, opoziția democrată a cîștigat majoritatea.”

După numărarea a 99,7% din secțiile de votare, coaliția Împreună are 27,72% din voturi, ANO - 27,20%, iar Pirații/Primarii - 15,54%.

„Opoziția democrată are majoritatea și asta înseamnă sfârșitul dominației lui Andrej Babis”, a declarat liderul grupării Pirații/Primarii, Ivan Bartos.

Partidul Comunist, care a susținut guvernarea minoritară a lui Babis în ultimii 4 ani, nu a mai intrat în parlament, pentru rima oară de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Celălalt partener al actualului premier, Social Democrații, se află, de asemenea, sub pragul electoral.

Andrej Babis, om de afaceri cu business-uri în mai multe domenii, are o avere estimată de Forbes la 3,4 miliarde de dolari.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri