Aurescu a discutat cu ministrul olandez de Externe despre aderarea la Schengen. „România e pregătită”

Data publicării:
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a s-a întâlnit ieri, la Sibiu, cu omologul său olandez, Wopke Bastiaan Hoekstra.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a s-a întâlnit cu omologul său olandez, Wopke Bastiaan Hoekstra. Foto: MAE.ro

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a s-a întâlnit ieri, la Sibiu, cu omologul său olandez, Wopke Bastiaan Hoekstra. Agenda de discuţii a inclus în mod prioritar subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi demersurile în curs pentru avansarea acestui dosar.

Aurescu a mulţumit omologului olandez pentru susţinerea din partea Țărilor de Jos şi a reiterat că aderarea ţării noastre „va contribui la consolidarea securităţii întregii UE şi va conferi credibilitate Uniunii”. La rândul său, Hoekstra a reiterat susţinerea activă pentru aderarea României, care este pregătită în acest sens, potrivit unui comunicat al MAE.

Aurescu a subliniat şi deschiderea României de a lucra împreună cu toţi partenerii europeni pentru a găsi soluţii eficiente la problema migraţiei ilegale, „chiar dacă România nu acceptă conexiuni artificiale dintre acest subiect şi aderarea la spaţiul Schengen”.

Ministrul olandez a exprimat apreciere pentru poziţia României şi pentru modul corect în care ţara noastră aplică regulamentul Dublin - temă de interes pentru ţara sa. Cei doi miniştri au convenit să coopereze strâns pe subiectul soluţiilor la nivel european privind gestionarea mai eficientă a problemei migraţiei ilegale, inclusiv din perspectiva dimensiunii externe a acesteia în relaţia cu statele terţe - surse ale migraţiei de acest tip, se arată în comunicat.

Totodată, Hoekstra a reconfirmat angajamentul Ţărilor de Jos în consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic al NATO, în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, prin participarea cu trupe la Grupul de Luptă NATO din România.

Cei doi miniştri au discutat stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale româno-olandeze, marcate de un dialog dinamic şi substanţial la nivel politic şi de o solidă componentă economică, Olanda fiind primul investitor străin în România, cu investiţii de aproximativ 9 miliarde euro în economia ţării noastre, potrivit MAE.

Întrevederea a avut loc în contextul vizitei oficialului olandez în România pentru consultări politice în format trilateral România - Olanda - Franţa la Bucureşti, împreună cu ministrul de Externe francez Catherine Colonna, precedate de o vizită comună a celor trei miniştri la trupele franceze şi olandeze staţionate la baza de la Cincu, în cadrul Grupului de luptă NATO din România.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri