Avion prăbuşit în Ucraina. Vladimir Putin, pus la zid de Occident

Data publicării:
putin atitudine cine eu - kremlin.ru

Guvernul britanic şi cel olandez sunt de părere că Uniunea Europeană trebuie să exercite mai multe presiuni asupra preşedintelui rus, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin este cel care, în opinia oficialilor olandezi și britanici, trebuie să-i convingă pe rebelii din estul Ucrainei să nu blocheze ancheta în cazul avionului malaezian doborât.

Rusia are de jucat un rol-cheie în acest moment, prin influenţa sa asupra separatiştilor, iar ochii întregii lumi vor fi aţintiţi pe Rusia pentru a vedea dacă îşi respectă obligaţiile”, a declarat Philip Hammod, ministrul britanic de Externe.

La rândul său, premierul olandez Mark Rutte a discutat la telefon cu Vladmir Putin şi i-a cerut acestuia să arate lumii întregi că acţionează aşa cum se așteaptă de la el.

Mark Rutte a declarat că a avut contacte și cu premierul australian Tony Abbot şi cu cancelarul german Angela Merkel, care, la rândul lor, sunt de părere că Vladimir Putin trebuie să acţioneze.  

De asemenea, ministrul olandez de Externe s-a deplasat special la Kiev pentru a discuta despre repatrierea celor 193 de concetăţeni ai săi decedaţi în catastrofa aeriană din estul Ucrainei.

„Prima mea prioritate este de a aduce acasă victimele noastre. Familiie vor să-i înmormânteze pe cei dragi. Şi noi suntem deja în stare de şoc după informaţiile despre modul în care corpurile neînsufleţite au fost târâte pe câmp”, a declarat Frans Timmermans.

Preşedintele ucrainean anunţă măsuri dure contra rebelilor rusofoni. Republicile populare de la Doneţk şi Slaviansk vor fi considerate organizatii teroriste, anunţă Petro Poroşenko.

Din acest moment, (n.r. - separatiştii proruşi) vor fi consideraţi drept organizaţie teroristă de către întreaga lume. Pregătim deja o cerere pentru ca ei să fie aduşi în faţa justiţiei internaţionale”, a anunțat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

În toată această forfotă diplomatică, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat și el la telefon cu secretarul de stat american John Kerry. Potrivit unui comunicat, Rusia și Statele Unite au convenit să-și folosească fiecare influența pentru a convinge rebelii şi guvernul de la Kiev să negocieze o soluție politică a crizei ucrainene.

Presa internațională îl consideră pe Putin vinovat moral

Între timp, presa internaţională îl indică pe Vladimir Putin drept vinovat moral pentru această catastrofă aeriană. Marile publicaţii din Olanda, ţara din care proveneau cele mai multe victime, îl acuză pe liderul de la Kremlin fără ocolişuri, alături de rebelii proruşi din estul Ucrainei.

Tabloidul britanic Daily Mirror are pe prima pagină pozele mai multor victime aflate în avionul Malaysia Airlines doborât joi în Ucraina alături de cea a preşedintelui rus Vladimir Putin, însoţite de titlul: „Victimele lui Putin”. Printre aceste victime sunt enumeraţi copii bucuroşi că pleacă în vacanţă împreună cu părinții ori bunicii, o familie fericită, un suporter al unei echipe de fotbal, un jurnalist sau un student.

De asemenea, publicația Daily Express are un titlu mare pe prima pagină prin care tot liderul de la Kremlin este învinovăţit pentru tragedia din Ucraina: „Rebelii lui Putin au aruncat în aer avionul”.

În Olanda, ţară din care erau 193 din cele 298 de oameni morţi în Ucraina, principalul cotidian, De Teelegraf, are pe prima pagină o forografie a rebelilor rusofoni şi titlul: „Criminalii”. Presa olandeză mai scrie că separatiştii au furat din bagajele celor dispăruţi şi au mutat cadavrele de la locul tragediei, pentru a-şi ascunde urmele.

Şi publicaţiile din Australia scriu despre tragedia care a lovit şi această ţară. Cotidianul The Herald are o poză cu trei dintre copiii morţi în catastrofa aeriană cu titlul „Crimă pe cer”. Aceeaşi poză este folosită şi de cotidianul The Australian, cu titlul „Teroarea loveşte o familie”, într-un articol cu amănunte despre cei cinci membri ai aceleiaşi familii morţi în tragedia aviatică.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pe de altă parte, Vladimir Putin este blamat şi de o jurnalistă de la postul de televiziune al Kremlinului, Russia Today. Sara Firth, care lucra pentru acest post din 2009, a demisionat pentru că, susţine ea, şefii săi au sugerat că Ucraina este vinovată pentru tragedia aviatică. „Nu mai suport” - a scris jurnalista, într-un mesaj pe o reţea de socializare. „În fiecare zi suntem obligaţi să minţim într-o manieră cât mai frumoasă”, spune jurnalista.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri