Bogdan Aurescu: Uniunea Europeană va ieși întărită după Brexit

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu priveste la obiectiv.
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Uniunea Europeană se va consolida după Brexit, spune ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. El contrazice astfel o declarație a euroscepticului Nigel Farage, care spunea că în doi ani el crede că Uniunea Europeană va începe să se destrame.

Cred că este o evaluare profund eronată. Eu cred că dimpotrivă, Uniunea Europeană - chiar dacă la început a receptat acest mesaj cu oarece scepticism, cu oarece pesimism - cred că Uniunea Europeană este întărită din acest exercițiu, pentru că iată, nu mai există în niciun alt stat membru al Uniunii Europene, în prezent, vreo discuție despre vreo eventuală gândire de ieșire din Uniunea Europeană, dimpotrivă”, a spus Aurescu într-un interviu pentru Digi24.

Spuneam la început că este un moment care va rămâne în istoria Uniunii Europene. Sigur, nu este un moment fericit pentru Uniunea Europeană, dar, în același timp, este o foarte bună oportunitate ca Uniunea Europeană să iasă întărită. Lucrăm, iată, la consolidarea proiectului european, la adâncirea integrării europene. Anul acesta va începe celebra conferință pentru viitorul Europei, care se va derula vreme de doi ani, de aici înainte, un prilej foarte bun pentru a discuta despre cum să consolidăm și mai mult Uniunea Europeană. Prin urmare, nu cred că e vorba despre efectul pe care domnul Farage îl anunța, ci dimpotrivă, este un efect contrar de consolidare a Uniunii Europene”, a adăugat el.

Aurescu a spus că România va susține în continuare extinderea Uniunii Europene.

Noi susținem deschiderea negocierilor de aderare pentru Macedonia de Nord și pentru Albania. Există în acest moment o discuție despre cum să facem metodologia de extindere mai eficientă, dar, sigur că orice fel de astfel de discuție nu trebuie să blocheze sau să întârzie procesele de aderare care se află în curs, pentru că altfel România consideră că Uniunea Europeană nu ar mai fi un actor credibil dacă nu ar putea să proiecteze în mod eficient, iar procesul de extindere este un astfel de instrument de proiectare, valorile sale în vecinătate. Și nu numai aceste state doresc să adere la Uniunea Europeană, prin urmare, iată, că Uniunea Europeană rămâne un pol de atracție pentru vecinătatea sa, ceea ce este foarte bine”, a spus Aurescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri