Boris Johnson: Nu va exista un Brexit cu acord dacă mecanismul „backstop” nu va fi eliminat

Data publicării:
David Cameron Continues His Cabinet Reshuffle
Foto: Guliver/GettyImages

Primul ministru britanic, Boris Johnson, i-a transmis președintelui în funcţie al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că nu există nicio perspectivă a unui Brexit cu acord, cu excepția cazului în care mecanismul „backstop” va fi eliminat, a anunţat marţi cabinetul acestuia.

„Prim-ministrul a stabilit că Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie, indiferent de circumstanțe, și cu siguranţă ne dorim să facem acest lucru cu un acord. Prim-ministrul a fost, de asemenea, clar că, dacă nu se redeschide Acordul de retragere și nu se elimină backstopul, nu există nicio perspectivă a acestui acor”, a transmis o purtătoare de cuvânt, potrivit Mediafax.

Boris Johnson insistă ca mecanismul backstop să fie înlocuit, afirmând că este incompatibil cu suveranitatea britanică și cu viitorul Marii Britanii în afara Blocului comunitar.

Ce este mecanismul „backstop”

Liderul de la Londra a afirmat săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată președintele Consiliului European, Donald Tusk, că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare o nouă soluție pentru frontiera irlandeză, alta decât soluția „backstop”, un mecanism care are drept scop să păstreze deschisă această graniță, dar care ar însemna că Marea Britanie ar trebui să rămână în uniunea vamală europeană până când sunt negociate „aranjamente alternative” prin care să se evite o frontieră strictă în Irlanda.

Jean-Claude Juncker, preşedintele în funcţie al Comisiei Europene, i-a reiterat marţi seară premierului britanic, Boris Johnson, că Acordul Brexit nu va fi renegociat şi că susţinerea ţărilor Uniunii Europene pentru Irlanda este „constantă”.

Editor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri