Bulgaria și România își întăresc cooperarea pentru gestionarea frontierelor externe ale UE și a migrației

Data publicării:
FAN politist-de-frontiera-scaled

Comisia Europeană lansează miercuri, împreună cu Bulgaria și România, două Cadre de Cooperare privind gestionarea frontierelor și migrației. Cadrele de cooperare se bazează pe implementarea cu succes de către cele două țări a proiectelor-pilot pentru proceduri rapide de azil și returnare inițiate în martie 2023 și permit trecerea la soluții durabile, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Cele două țări vor contribui în continuare la eforturile europene comune de a asigura securitatea UE la frontierele externe și a face față provocărilor migrației.

În special, accentul va fi pus pe sprijinul pentru măsuri consolidate în domeniul managementului frontierelor, al azilului și al primirii migranților, al sistemului de returnare a acestora și al cooperării polițienești consolidate în spațiul Schengen.

De asemenea, se va pune accent pe demararea pregătirilor pentru implementarea Noului Pact privind Migrația și Azilul în Bulgaria și România, în special în ceea ce privește planurile naționale de implementare.

Cadrele de cooperare iau în considerare faptul că acquis-ul Schengen va fi pe deplin aplicabil în Bulgaria și România și că, începând cu 31 martie 2024, controalele la frontierele aeriene și maritime interne vor fi ridicate. În acest context, include și acțiuni de consolidare a cooperării dintre statele membre, de exemplu, în domeniul cooperării polițienești, pentru a aborda provocările transfrontaliere conexe, potrivit comunicatului.

Cadrele de cooperare vor fi implementate cu sprijin din partea Comisiei și a agențiilor relevante ale UE. De exemplu, Comisia lansează o nouă acțiune specifică de finanțare în valoare de 85 de milioane de euro, pentru a îmbunătăți capacitățile naționale la frontierele externe ale UE.

Bulgaria și România pot aplica acum pentru finanțare suplimentară pentru extinderea sau modernizarea sistemelor existente de supraveghere a frontierei, achiziționarea de mijloace de transport inclusiv cu capacități de termoviziune și achiziționarea de echipamente de operare, cum ar fi camere de detectare a mișcării și camere cu termoviziune și dezvoltarea sau modernizarea sistemelor.

Reuniunile comitetului de coordonare cu Bulgaria și România vor continua în mod regulat pentru a implementa măsurile convenite în cadrul Cadrelor de Cooperare. Vor participa Comisia, agențiile UE, inclusiv Frontex, Agenția UE pentru Azil și Europol, împreună cu cele două autorități naționale.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri